Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Polisens vädjan: "Hämta hem era supande ungdomar"

Gymnasieelevernas nollning har dragit igång och polisen larmar om ett närmast hejdlöst supande i och omkring Norrköpings centrala delar.

Drottninggatan i centrala Norrköping i måndags kväll.

Drottninggatan i centrala Norrköping i måndags kväll.

Foto: Ulf Wigh/Wighs news

Norrköping2021-08-24 11:30

På måndagskvällen lade kommunpolisen Annika Granath ut ett Facebook-meddelande där hon påpekade allvaret:

"Hej alla vårdnadshavare till ungdomar som är med på nollningsveckan. Ni kan hämta hem era ungdomar nu – berusningsgraden är hög och flera spyr", skrev Annika Granath på Norrköpingspolisens egen Facebook-sida.

Inlägget fick enorm uppmärksamhet och hade på tisdagsförmiddagen delats mer än 600 gånger.

Fulla ungdomar sågs i stora grupper på stan, i Vasaparken och på Himmelstalundsfältet. Polisen iakttog tonåringar som skränade, skräpade ned, kastade knallskott (bangers) och ägg. 

En person omhändertogs misstänkt för misshandel under kvällen.

I flera skolor i Norrköping förekommer nollningen bland eleverna. Skolledningen är däremot inte överdrivet positiv till aktiviteterna.

David Råbesjö är rektor på Kunskapsgymnasiet och har följt utvecklingen de senaste dagarna.

– Vi kan ansvara för skolverksamheten och allt som sker inom skolans ramar, men det är svårt att förhindra elevernas egna initiativ, säger han till Folkbladet.

Hur ser ni på nollningen?

– Vi samarbetar naturligtvis med polisen och vårdnadshavare inför nollningen och jag vet att såna här tillställningar kan leda till tråkigheter. Vi försöker göra det vi kan från skolans sida.

Ska man acceptera att eleverna tillåts ett visst utrymme för såna här aktiviteter?

–Det är hela tiden en balansgång. Vi som skola jobbar med olika gemensamhetsdagar och samarbetsaktiviteter. Kan man hitta vägar till positiva saker utanför skoltid så är det välkomnande.

Under studentveckan, som avslutar vårterminen, hade Kunskapsgymnasiet ett elevhälsoteam som vandrade runt på stan bland eleverna. Det har man dock inte under nollningen.

– Det är en resursfråga, säger David Råbesjö.

Tror du att eleverna har nåt slags uppdämt behov av att roa sig med tanke på pandemin och restriktionerna som begränsat deras liv den senaste tiden?

– Det vet jag inte. 

Går det att få vårdnadshavarna att engagera sig mer?

– Vi kan uppmuntra föräldrar att vara mer delaktiga i ungdomarnas fritid. Det är svårt att säga, jag är inget fan av att måla upp en grupp som bär ansvar för att det här händer.

Märks det på undervisningen den här veckan att elever varit ute och festat?

– Vi har krav på eleverna att de ska vara på plats och delta i undervisningen, slutar David Råbesjö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!