Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Polis: Särskilt allvarligt att de riktar sig till unga

Unga som inte kan välja bort "spritborden" utsätts för risken att dricka mer än de tänkt och göra saker som får konsekvenser för resten av deras – och andras liv.

Artikeln handlar inte om någon av de här tidigare studenterna, men polisen oroas över att ungdomar inte har tillräckligt konsekvenstänk under studentfirandet.

Artikeln handlar inte om någon av de här tidigare studenterna, men polisen oroas över att ungdomar inte har tillräckligt konsekvenstänk under studentfirandet.

Foto: Janerik Henrsson/TT

Studentfirande2021-06-05 06:45

Polisen har under flera år arbetet med vad som kallas "Trygg student", där man genom att informera elever i årskurs tre på gymnasieskolorna i Norrköping, velat bidra till att studenterna ska kunna få en ett härligt och tryggt studentfirande. 

Pandemin har i viss mån satt stopp för det de två senaste åren, men i samarbete med bland annat kuratorer, lärare och diakonicenter försöker områdespolisen upplysa om vad som gäller och finnas närvarande på stan.

– Det är klart att man ska fira studenten, men det finns saker som man kanske behöver tänka på innan, säger Jonas Forssén som är områdespolis i Norrköping.

En av alla utmaningar som cirkulerat på nätet bland ungdomar handlar om att man ska göra vissa saker för att få vara den första som springer ut i en klass. Att bada eller paddla i Strömmen har varit en av utmaningarna för att samla ihop så många poäng som möjligt – och bli först. Just den utmaningen har man genom att koppla in skolledningen som markerat att det är de som bestämmer utspringsordning och att det inte är något som eleverna kan påverka, satt stopp för.

Att som vissa krogar nu gör, erbjuda bordsbokning enbart tillsammans med sprit, ser han som ett direkt brott.

– Särskilt allvarligt är det att de riktar sig till ungdomar. Konsekvenstänket är ju inte helt utvecklat förrän i 25-årsåldern och särskilt unga män har en förmåga att supa sig både snygga och starka, säger Jonas Forssén.

Efter att ha druckit den där spriten så kanske man känner att man ska ta igen allt oförrätt som man upplevt under tre år på gymnasiet genom att börja slåss med sin meningsmotståndare.

– Kanske behöver vi gripa in och kanske gör den omhändertagne våldsamt motstånd. Det är inte så kul sedan när man ska söka jobb och arbetsgivaren ser att man har begått ett brott. Är det verkligen värt det? Att man förstör både sitt eget och kanske andras liv?, säger Jonas Forssén.

Krogar ska även ha uppsikt över den som serveras alkohol, bordservering med förbeställd sprit, kan enligt Jonas Forssén vara ett försök att komma runt det och spara in personal. Och tjäna pengar.

– Förr förekom det budgivning på "spritborden" under hela studentveckan där ett visst sortiment ingick, vilket också blev kostsamt för studenterna. Man får heller inte förbereda alkohol på det sättet, säger Jonas Forssén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!