– Det stämmer. Det vi avbrutit tillsvidare är blåskontroller som sker när det inte finns misstanke om brott. Det är huvudskyddsombudet på Polisförbundet som tagit det här beslutet. Det här viruset smittar just via saliv och blåser man i de här nykterhetskontrollerna finns risk att saliv flyger iväg, säger Björn Öberg, presstalesperson hos Polisen region Öst.
Det här innebär dock inte att polisen slutar med sin nationella trafikvecka. Man kommer att fortsätta synas mer ute i trafiken, men kontrollera andra saker än nykterhet.
– Satsningen fortsätter, men ett regelmässigt stopp av alla förare i blåskontroller är satt på paus. Det går att kontrollera saker som bälte och körkort. Ser vi tecken på att någon är narkotikapåverkad, kan vi ta blodprov. Och finns misstanke om brott, genomför vi även blåskontroll, säger Björn Öberg.
Under onsdagen kommer det hållas möte om hur veckan ska fortskrida.
De senaste åren har i snitt omkring 250 människor omkommit i trafiken varje år och en återkommande olycksorsak är alkohol eller droger. Enligt Transportstyrelsen fortsätter antalet onyktra förare att öka, och även om andelen nykter trafik är hög i Sverige, syns en negativ trend de senaste åren med fler omkomna i alkohol- eller drogrelaterade trafikolyckor.
– Nästan en tredjedel av de som omkommit de senaste tre åren har gjort det i en alkohol- eller drogrelaterad olycka, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen.