Nästa vecka presenterar den styrande Koalitionen i region Östergötland – Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet – sitt budgetförslag. De vill bland annat satsa tio miljoner kronor på ett ökat hälsofrämjande arbete och på mer egenmonitorering som innebär att patienten följer upp värden med stöd av digital teknik hemifrån.
– På så vis kommer fler patienter med kroniska sjukdomar kunna sköta sin provtagning i hemmet och därmed minska fysiska besök på vårdcentral eller sjukhus, skriver Kerstin Sjöberg (C), gruppledare för Centerpartiet och 3:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, i ett pressmeddelande.
Idag finns teknik som gör det möjligt för patienter att mäta sina värden hemifrån. Detta har testats sedan oktober 2020 av patienter med kol, hjärtsvikt, diabetes och högt blodtryck. Mätningarna registreras med hjälp av en mobil app. Vårdpersonal följer mätvärdena och vid förändringar kan åtgärder snabbt sättas in.
Nästa år, 2022, vill de styrande i region Östergötland stärka möjligheterna för egenmonitorering både i primärvården och den specialiserade vården.
– För patienterna innebär det att istället för att åka till vårdcentralen eller sjukhuset för återkommande mätningar av värden för sina kroniska sjukdomar, ska de erbjudas utrustning för att kunna mäta och digitalt registrera sina värden hemma.
Nästa år är tanken att fler patienter ska kunna nyttja detta verktyg.
– Egenmonitorering ska, när det finns patientnytta, vara förstahandsvalet för patienter med kroniska sjukdomar, säger Kerstin Sjöberg.
Koalitionen vill också satsa på riktade insatser för att stärka "förmågan till goda levnadsvanor och livsvillkor tidigt i livet." Många sjukdomar, menar de, kan förebyggas med goda levnadsvanor.
– Redan i år ser vi över vilka digitala verktyg som kan användas av vården i det hälsofrämjande arbetet med fokus på levnadsvanor. Nästa år utökar vi detta med fler verktyg men vi vill även nyttja fler kompetenser på området som till exempel hälsocoacher och hälsokommunikatörer, säger Kerstin Sjöberg.
Dessa satsningar omfattar 10 miljoner och är delar av omställningen till nära vård som bland annat innebär "en förflyttning i sättet att arbeta som utgår från invånarnas behov snarare än organisationernas", enligt region Östergötlands hemsida.