Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pandemin fördubblade sköterskornas övertidsarbete

Under de nästan tre intensiva åren med pandemin samlade sjuksköterskorna i regionen på sig så mycket övertid att det hade räckt till att betala 90 heltidstjänster under det första året, 105 tjänster under 2021 och över 100 tjänster under förra året. Det visar statistik som regionen tagit fram för Folkbladets räkning.

Att förstå vad som hände på sjukhusen under de dramatiska topparna av covid är svårt att föreställa sig. Nu vet vi att vården klarades tack vare all peronal som ställde upp på övertid och extra övertid.

Att förstå vad som hände på sjukhusen under de dramatiska topparna av covid är svårt att föreställa sig. Nu vet vi att vården klarades tack vare all peronal som ställde upp på övertid och extra övertid.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Nyheter2023-02-17 06:45

Ett mycket talande exempel på den brist på sjuksköterskor som fanns redan då. Men också på den extrema arbetsinsats som pandemin tvingade fram. Då ställde alla upp för att akuta eldar hela tiden måste släckas. Nu betalar vården priset genom att allt fler sköterskor överger jobbet, regionen och ibland till och med sitt yrke. 

Statistiken vi fått fram visar den dramatiska ökningen av antalet övertidstimmar för sjuksköterskorna. Vi har tagit fram motsvarande siffror för de tre åren före pandemin. Jämför vi till exempel den sammanlagda övertiden och mertiden för 2019 stannar den på 58 616 timmar medan den 2020 var nästan dubbelt så hög 107 133 timmar. Året därpå var den 122 538 och i fjol ökade den ytterligare till 170 277 timmar. 

Också undersköterskorna jobbade betydligt mer övertid under pandemin även om antalet timmar är lägre. 2019 var övertiden 43 509 timmar medan den förra året var 84 744 timmar, i det närmast en fördubbling.  

Då undrar man hur regionen betar av detta övertidsberg. Tyvärr har vi bara haft en skriftlig och anonym dialog med HR-avdelningen där de svarar på frågor. Här är svaret vi har fått:

Hur har den övertid som framför allt sjuksköterskorna har fått under pandemiåren hanterats:

"Övertiden hanteras i enlighet med vårt kollektivavtal. Ersättning för övertidsarbete kan sparas efter överenskommelse mellan medarbetare och chef. Antal sparade timmar får uppgå till högst 200. För överstigande timmar utges ekonomisk ersättning. Övertidsberg kan således inte byggas upp, gränsen för övertidsarbete regleras per kalenderår. Arbetsgivaren bör eftersträva att förlägga övertid i form av ledighet så snart verksamheten medger." 

I ett tidigare skriftligt svar från tidigare HR-chefen Zilla Jonsson, som nu har slutat på regionen, konstaterar hon att också extra övertid utöver de 200 timmarna kan beordras för sjuksköterskor och undersköterskor med 150 timmar per kalenderår efter beslut av centrumcheferna. Men det förutsätter också att regelbunden avstämning görs med facket där man går igenom individer och hur mycket mer man kan lägga på dem. 

Helt klart är att övertiden stått regionen dyrt både i ledighet eller reda pengar de senaste tre åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!