Sjukhusets skyddsombud står bakom skrivelsen som menar att det behövs akuta åtgärder för att rädda situationen. Detta sedan cheferna på medicinkliniken och i närsjukvården säger att man redan har gjort vad man kan göra utifrån det mandat man har fått uppifrån.
De fyra skyddsombuden med huvudskyddsombudet Hedvig Axén i spetsen beskriver också hur man tvingas lägga två patienter i enkelsalar och att patienter också vårdas i dagrummen. Och man konstaterar att en så kallad grov avvikelse har skrivits om en farlig situation. Detta sedan man vårdade två patienter i ett enkelrum när en akut situation uppstod och för många personer måste vistas i rummet samtidigt.
Redan under våren 2022 gjorde sjukhusets skyddsombud en arbetsmiljöanmälan och påpekade det allvarliga läget på klinikens avdelning tre. Nu har det snart gått ett år och läget har bara blivit sämre, menar de fyra.
Antalet sjuksköterskor som säger upp sig ökar och bara under sista veckan i januari var det fem ordinarie och två hyrsjuksköterskor som snart kommer att sluta. För att verksamheten ska gå runt finns nu sju hyrsjuksköterskor på avdelningen
– Trots detta räcker inte personalen till utan förfrågningar om extrapass skickas ut varje dag och inbeordringar blir vanligare. Vi klarar inte längre av de det uppdrag vi är ålagda och vi har inte längre kontroll över den vård vi ger, säger man bland annat i skrivelsen.
Antalet överbeläggningar har varit allvarligt stora sedan december. När rapporten skrevs den 1 februari hade man hela nio överbeläggningar på avdelningen.
Så här skriver man bland annat om den stressfyllda arbetsdagen:
– Många medarbetare vittnar om stressymptom på arbetet och på fritiden, som att man gråter redan innan sitt arbetspass för det som väntar.
I väntan på mer långsiktiga åtgärder kräver skyddsombuden akuta insatser: Att arbetsgivaren omedelbart genomför konkreta åtgärder som ger effekt på balansen mellan krav och resurser. Att en handlingsplan görs där datum och vem som har ansvar för att åtgärden genomförs är klart utsagda. Man menar också att arbetsgivaren fram till åtgärderna fått någon effekt måste ta ansvar för vilka arbetsuppgifter som ska utföras inom sjuksköterskans legitimationsansvar när kraven överstiger resurserna.