LIndarna måste sågas ner för att deras rötter var i för dåligt skick. Under stor uppståndelse bevittnade Norrköpingsborna hur det ena trädet efter det andra föll för motorsågarna. 162 träd försvann. Eller nej, de försvann inte alls. De fortsätter leva, nu som hem för diverse insekter.
För att kommunen alls skulle få göra den stora förändringen av Östra promenaden krävde länsstyrelsen motåtgärder. Detta för att man gjorde ett intrång i den skyddade biotop som alléerna är.
– Vi är i slutspurten på arbetet där vi har fördelat de nedre delarna av de 150 stammar runt om i Norrköping. Det är insekterna som nu ska få nytta av de döda träden. Vi har byggt ekoxekomposter av stammarna och satt upp mulmholkar på olika platser. De 20 holkarna (trälådor som man fyller med löv, flis och vatten) ska locka mulmlevande insekter och förhoppningsvis också den rödlistade läderbaggen. Merparten av åtgärderna är gjorda i området från Gustav Adolfsplan till Händelö och Ingelsta ekbackar. I och med att två ekoxkomposter byggs i anslutning till Folkparken, två längs Hanholmsvägen och en i Oxelbergsparken har vi nu genomfört vår plan, berättar kommunekologen Maria Agvald Jägborn.
Patrik Hagman på Östgöta landskapsvård har lett arbetet med att färdigställa ekoxekomposterna och beskriver hur man går till väga:
– Vi gräver en halvmeter djup grop, ställer ner ett antal av de kraftiga nedre delarna av lindarna så att ungefär 70 centimeter sticker upp ovan jord. Mellan stockarna fyller vi på med spån som vi tillverkat av de klenare delarna av samma lindar. Sen fyller vi igen med samma jord som vi grävde upp. I Oxelbergen blev den delen extra lyckad eftersom jorden var sandig. Det innebär att fler insekter kommer att ha nytta av komposten. Många arter tycker om att lägga sina ägg i den sortens sandrika jordar, säger Patrik Hagman.
Men alla stockarna har inte gått åt till detta. Man har också placerat ut friliggande stockar eller stockar som bundits till redan befintliga träd främst på Händelö, så kallade faunadepåer, för insekterna att grotta ner sig i.
– Om vi verkligen kommer att lyckas locka några ekoxar vet vi ju inte. De lever ju helst under marken på döda och levande ekars rötter. Och det här är ju lindar. Men vi vet att ekoxen finns i Norrköping, och nyligen setts i Oxelbergen, så har vi tur kanske de flyttar in, säger Maria Agvald Jägborn.