Den 1 augusti ändrades kamerabevakningslagen. Ändringen innebär bland annat att det inte längre krävs tillstånd för kamerabevakning i kollektivtrafiken – om kamerorna används för att bekämpa brott, förhindra olyckor eller upprätthålla ordningen.
Det gäller både i färdmedel som används i kollektivtrafiken och för stations-, terminal- och hållplatsområden. Även vissa platser vid spårområden samt flygplatser omfattas av de nya reglerna.
Östgötatrafiken kräver i dagsläget att trafikföretagen som kör fordonen har kamerabevakning i Norrköpings och Linköpings tätort. Övervakningskameror finns på bussar, spårvagnar och pendeltåg.
– Kamerorna skapar en trygghetskänsla för förarna och är populära när polisen ska utreda händelser, säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken.
Om fler kameror kommer att sättas upp återstår att se.
– Vi ser positivt på att man gör det, men vi har inte tänkt kräva det just nu, säger Mattias Näsström som tillägger att hårdare krav på kamerabevakning kan komma att ställas i kommande upphandlingar.
Samtidigt konstaterar han att det är viktigt att bildmaterial från övervakningskamerorna hanteras på ett säkert sätt. Det finns tekniska lösningar som ska garantera att materialet inte missbrukas.
Tillståndskravet har även tagits bort för kamerabevakning i butikslokaler med apoteksverksamhet.
– Detta förändrar ingenting då lagändringen bygger på en tidigare fadäs som Datainspektionen upptäckte och därefter gick in med en önskan om lagändring och det är den som nu är genomförd, säger Peter Lilius, säkerhetschef på Apoteket.
Enligt Lilius var fadäsen att apotek räknades som en sjukvårdsinrättning och inte som detaljhandel. Därför krävdes tillstånd för kamerabevakning.
Hur mycket kamerabevakning har ni på era apotek i dag?
– Tidigare så har vi varit sparsmakade med kameror då bild- och överföringskvalitén inte uppfyllde våra och polisens krav. Men sedan några år tillbaka så har detta förbättrats så i dag sätter vi in kameror i samband med om- eller nybyggnation. I dag har vi kameror på en fjärdedel av våra arbetsplatser vilket innebär drygt 100 kameraplatser.
Inte heller för Apoteket Hjärtat får lagändringen några större konsekvenser, bortsett från att den leder till mindre administration.
– Vi planerar inte att sätta upp fler kameror eller andra typer av kameror, säger Edvard Lind, pressansvarig, som uppger att kamerabevakning sker vid behov.