Det är stiftelsen Håll Sverige Rent som gjort en undersökning, "nedskräpningsbarometern", där de frågat människor om de tycker att det är rätt att säga till om man ser någon slänga skräp på marken och om man själv sagt till någon. Nio av tio östgötar svarade ja på den första frågan, sju av tio att de sagt ifrån när andra skräpat ner.
– Det är glädjande att en överväldigande majoritet av östgötarna tycker att man ska säga ifrån när någon skräpar ner. Det är viktigt att normen är att inte skräpa ner och att alla hjälps åt att lösa problemet, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
Nedskräpningsbarometern är en årligt återkommande undersökning som görs av Novus på uppdrag av Håll Sverige Rent. Enligt den tycker bara fyra procent av östgötarna att det är helt fel att säga till någon som man ser skräpar ned. 15 procent uppger att de under det senaste året sagt ifrån när andra skräpat ner.
– Nedskräpning förstör våra hav, våra städer och vår natur. Därför behöver vi bli mer medvetna om problemet och sluta skräpa ner. Genom att påminna varandra kan vi tillsammans hjälpas åt att minska nedskräpningen, säger Johanna Ragnartz.
Undersökningen visar också att över 70 procent av de svenskar som upplever att nedskräpningen har ökat tror att det beror på att folk är lata. 45 procent tror att ökningen beror på att de som skräpar ned inte förstår konsekvenserna av nedskräpning.
Det finns i snitt fem skräpföremål per tio kvadratmeter i de städer som mäter nedskräpning. På en trottoar som är två meter bred och 100 meter lång motsvarar det mer än hundra skräpföremål. Förutom fimpar, som är det vanligaste skräpet i stadsmiljö, är det snus, plast och papper som oftast hamnar på backen.