Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Östergötland sämst i mätning av vårdköer

Köerna för att få vård ska kortas under 2020, men i SKR:s första mätning uppnår Region Östergötland inte något av de uppsatta målen.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Lundgren menar att andra mätningar kan ge en annan bild av tillgängligheten i vården.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Lundgren menar att andra mätningar kan ge en annan bild av tillgängligheten i vården.

Foto: Per Groth

Nyheter2020-03-05 06:45

Under januari månad var Region Östergötland sämst i landet på att uppnå de mål som satts upp för kötider till bland annat operation och besök till BUP (Barn- och ungdomspsykiatrin). De uppnådde inte något av målen som Sveriges kommuner och regioner, SKR, satt upp för att mäta regionernas vårdköer. Mätningen görs för att öka tillgängligheten till vården och för varje uppnått mål får regionerna mer i bidrag. Totalt 2,9 miljarder ska delas ut.

I januari nådde alla övriga regioner åtminstone ett av målen. 17 av de 21 regionerna nådde målen inom flera områden. Stockholm, till exempel, uppfyller sex av sju mål och får därför cirka 40 miljoner utbetalt. Östergötland hade inte kunnat få lika mycket, eftersom storleken på bidragen beror på befolkningsmängden, men missar ändå ett antal miljoner.

– Det är tråkigt förstås. Det finns alltid bra saker att göra med mer resurser, säger Lena Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland.

– Men det här är ett sätt att mäta tillgängligheten, på antal dagar. Ett annat är att mäta om människor är nöjda med tillgängligheten, vilket till exempel Vårdbarometern visar att de är, fortsätter hon.

Men i den här mätningen är Östergötland sämst i landet, varför lyckas de andra?

– En förklaring är att de här målen bland annat baseras på en jämförelse mot hur det varit tidigare år. I Region Östergötland har vi legat väldigt bra till och därför är det svårt att förbättra sig.

Så du menar att det här sättet att mäta inte blir riktigt rättvist?

– Nej, jag tycker att man ska gå utifrån hur bra man är, inte utifrån hur man har förbättrat sig. Det är jättebra att mäta och ha publika resultat, men min personliga åsikt är att sådana detaljer inte ska kopplas till hur mycket pengar man får. Det är bättre med mer generellt hållna statsbidrag för att kunna investera långsiktigt, säger Lena Lundgren.

På SKR menar man dock att kraven på motprestation kan leda till förbättringar.

– Vi har haft kömiljarder tidigare och såg då att det ökade tillgängligheten, säger Annika Brodin-Blomberg, sakkunnig på SKR.

Regionen ska trots allt arbeta för att förbättra resultaten.

– Vi har några vårdområden där vi ser att vi har problem, som ögon och öron. Där har vi legat sämre till ett tag eftersom det är stora volymer av patienter och en generationsväxling i personalen. Där jobbar vi för att förbättra oss, säger Lena Lundgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!