Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Östergötland får varmare, blötare och torrare klimat

Klimatet i Östergötland kommer att bli varmare, blötare och torrare framöver, enligt SMHI.

Risken för skogsbränder ökar i ett varmare och torrare klimat.

Risken för skogsbränder ökar i ett varmare och torrare klimat.

Foto: OLOF CARLSON

Nyheter2021-07-22 06:00

Förutom ökad nederbörd, främst under vinterhalvåret, får vi räkna med större risk för torka under sommaren, mer extremväder och ökad risk för översvämningar. 

Det är inte bara sjöar och andra vattendrag som riskerar att svämma över – även havsnivån väntas stiga.

"Översvämningsrisken blir också större från kraftiga skyfall, det kan särskilt orsaka problem i tätorter som inte har dagvattensystem som är dimensionerade för så stora regnmängder", skriver Länsstyrelsen Östergötland i en handlingsplan för klimatanpassning.

Skyfallen ser ut att bli mycket kraftigare i framtiden än vad man trodde för bara några år sedan. Ökad risk för översvämningar betyder också större risk för ras, skred och erosion.

Det är en dyster framtidsbild som målas upp av länsstyrelsen, som stödjer sig på beräkningar från SMHI. Längre perioder av torka kommer bland annat att drabba dricksvattenförsörjningen, jord- och skogsbruket och industrin. Ökad brandrisk och fler skadedjur i skogen är andra konsekvenser.

Värmeböljor kan dessutom ge olika typer av hälsoproblem och ökad dödlighet. Under den heta sommaren 2018 var överdödligheten 700 personer i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Dessutom finns risk för stora störningar i ekosystemen. Vissa växt- och djurarter gynnas av högre temperaturer och mer extremväder, medan andra missgynnas.

"Klimatförändringen pågår här och nu och kommer att pågå under lång tid framöver. Även om utsläppen och så småningom klimatet stabiliseras kommer effekten av klimatförändringen att märkas under mycket lång tid", skriver länsstyrelsen.

I en global värld kommer Östergötland även att påverkas av ökade flyktingströmmar och störningar i de globala handelsmönstren. Ungefär 600 miljoner människor i världen bor i kustnära trakter som riskerar att drabbas av havsnivåhöjningen. En del områden väntas bli obeboeliga. Brist på mat och vatten är ett annat orosmoln, liksom ökad risk för nya sjukdomar och epidemier.

”Vi behöver både minska vår klimatpåverkan och anpassa oss till ett klimat som har förändrats och som fortsätter att förändras”, skriver länsstyrelsen.

Länets 13 kommuner arbetar på olika sätt för att möta utmaningarna från klimatförändringen. Behov och förutsättningar varierar mellan kommunerna. Länsstyrelsen har dock identifierat en gemensam nämnare: medvetenheten om behovet av klimatanpassning har ökat – särskilt efter den torra och varma sommaren 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!