Det var i januari 2017 som landsbygdskommittén, bestående av representanter för alla riksdagspartier, lämnade in sina 75 förslag till regeringen. Förslagen spänner över områden som bredband, service, näringsliv och företagande, samhällsplanering och bostadsbyggande och kompetensförsörjning.
Riksorganisationen Hela Sverige ska leva har under våren 2020 frågat myndigheter och departement om vad som gjorts av de 75 förslagen. Rapporten visar att enbart tre av de 75 förslagen är genomförda, 32 är delvis genomförda, men över hälften är inte alls genomförda.
– Vi var oroliga att även denna utredning skulle bli en hyllvärmare och vi hade önskat att fler åtgärder var gjorda efter tre år, säger Terese Bengard, verksamhetschef på Hela Sverige ska leva.
Hela Sverige ska leva finns över hela landet och är väl representerade i Östergötland med många lokala grupper i samtliga kommuner. Målet är att främja utvecklingen på landsbygden och att hela Sverige ska bli ett land i balans. För att lyckas med det, krävs att samtliga 75 förslag genomförs, menar man. Att endast tre förslag verkligen genomförts, ses som problematiskt:
– Vi kommer att fortsätta se klyftan växa i och med att det är så få av förslagen som genomförts och mindre resurser som satsas på landsbygden, menar Terese Bengard.