Folkbladet har granskat vd-avtalen i de kommunala bolagen i Norrköping. Förra veckan berättade vi att sex av tio vd:ar tjänar över en miljon om året och att flertalet också har rätt till en årslön i avgångsvederlag.
Hyresbostäders vd Gunnar Boquist, som tjänar 130 000 kronor i månaden, har ett anställningsavtal som skiljer sig från övriga vd-avtal i kommunkoncernen. Avtalet, som skrevs 2007, ger bland annat rätt till två årslöner i avgångsvederlag.
– Avtalet tecknades för väldigt länge sedan, säger Thomas Idenås (S), styrelseordförande i Hyresbostäder i Norrköping.
Han konstaterar att det sker en helt annan samordning mellan de kommunala bolagen i dag. Numera står det i ägardirektiven att lön och övriga anställningsvillkor för vd fastställs i samråd med moderbolagets vd, det vill säga kommundirektören.
Thomas Idenås var inte involverad i anställningen av Gunnar Boquist. När vd-avtalet skrevs 2007 var Kerstin Widén (S) styrelseordförande. Folkbladet har inte lyckats nå henne för en kommentar.
Tycker du att det är rimligt att ha 24 månadslöner i avgångsvederlag?
– Jag tycker ingenting egentligen. Jag satt ju inte i förhandling om det, utan det är det man har kommit överens om, och det får vi hedra i så fall om det skulle bli aktuellt, säger Thomas Idenås.
Flertalet vd:ar har tolv månaders uppsägningstid från bolagets sida och sex månader om de säger upp sig själva. Gunnar Boquist har tolv månader i båda fallen.
Skulle han bli uppsagd kan även uppsägningslönen komma att betalas ut som avgångsvederlag. Totalt sett skulle han då kunna få 36 månadslöner eller närmare 4,7 miljoner kronor.
Om ni skulle säga upp vd:n, är det då mest troligt att han skulle få 36 månadslöner i avgångsvederlag?
– Det är en rent hypotetisk fråga, jag kan inte svara på det. Det har aldrig varit aktuellt med en uppsägning så jag har inte tittat på det över huvud taget, säger Thomas Idenås och fortsätter:
– Det avtal som är skrivet är det jag har att förhålla mig till. Jag har inte skrivit avtalet men jag har tagit över det när jag blev ordförande, så det är det jag har att förhålla mig till. Men som jag sa, det finns en helt annan samordning i dag mellan bolagen. Framöver kommer förmodligen vd-villkoren mellan bolagen att vara väldigt mycket mer likriktade än de varit tidigare.
Om Gunnar Boquist skulle avlida efter att ha blivit uppsagd betalas avgångsvederlaget ut till hans efterlevande. Den typen av villkor finns inte i något annat vd-avtal i kommunkoncernen.
Att omförhandla avtalet har inte varit aktuellt under Thomas Idenås tid som ordförande.
– Nej, har man gjort ett avtal med varandra, då tycker jag att båda parter ska hedra det avtalet så länge det inte är något som är rent felaktigt med avtalet.
Finns det någon risk att ni avstår från att säga upp honom på grund av att han har de här förmånliga villkoren?
– Nej. Inte från min sida. Det är inte en faktor i min bedömning av hur Gunnar sköter sitt arbete.
Det blir ju en väldigt stor kostnad – 4,7 miljoner – om ni skulle säga upp honom?
– Ja, 4,7 miljoner är jättemycket pengar. Men min bedömning av hur Gunnar sköter sitt jobb är baserad på helt andra saker, av typen kundindex, ekonomi, hur vi sköter vårt miljöarbete. Avgångsvederlaget är inte en faktor i min bedömning av om Gunnar sköter sitt arbete eller inte, om jag ska säga upp honom eller om han ska vara kvar.