Annica Öhrn berättar att hälso- och sjukvårdsnämnden i regionen dessutom under de senaste tio åren tillfört primärvården 420 miljoner kronor. Av dem kan 90 miljoner kallas "nya" så kallade ramhöjande pengar.
Nära vård syftar till att vården finns där östgöten behöver den. Det innebär en förflyttning i sättet att arbeta som utgår från enskilda människors behov snarare än organisationernas struktur. Målet är att resurserna ska användas mer effektivt och att den dyra specialistsjukvården på sjukhusen ska avlastas besök som egentligen kan åtgärdas ute i den nära vården på vårdcentraler, i omsorgen eller genom egenvård.
För att komma en bit på vägen till detta arbetssätt berättar Annica Öhrn om några av de satsningar som gjorts för pengarna:
50 miljoner kronor har avsatts för att kunna anställa fler ST-läkare inom primärvården bland annat.
En särskild satsning på glesbygd och geografi har också gjorts. 70 miljoner kronor har avsatts för omställning och stärkning av den nära vården där.
Och några andra exempel på insatser som gjorts: En satsning på mobila insatser och rehabiliteringsplatser i Finspång. Andra satsningar är närvårdsplatser, äldrevårdsmottagningar och sprutbytesverksamhet. "En väg in" drivs av psykiatrin för att underlätta för barn och ungdomar samt deras närstående att få stöd vid psykisk ohälsa.