Olsen gör rätt i att varna för statlig sekterism

Norrköping 30 juli 2020 06:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det var söndagen den 2 februari. Kvart över nio på kvällen rullade SVT: s Agenda igång på skärmen. Den erfarne infektionsläkaren Björn Olsen och den om möjligt än mer erfarne professorn och tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke gästade programmet för att tala om det "nya viruset Covid-19." 

Det var ett mycket bra inslag. Olsen och Giesecke var alls inte överens om allt. Diskussionen dem emellan var vetenskapligt avspänd och lärorik. Frågan om viruset och dess samhällsbetydelse var ny för de flesta av oss.

Samtalet mellan Olsen och Giesecke blev en stillsam ögonöppnare för mig. Mot slutet av inslaget frågade programledaren  Anna Hedenmo om hur de såg på att flyga till Thailand. Var det något de skulle göra i nuläget? Det var en skarp och tuff fråga som gick rakt in i folkdjupet. Mängder med svenskar brukar åka till Thailand på semester i februari. Frågan gick därmed också rakt in i den stora rese- och turismbranschen. Svaren från Olsen och Giesecke på bästa sändningstid i Public Service kanalen SVT skulle definitivt ha påverkan på Thailandsresandet. Båda avrådde från resande. Björn Olsen var den som avrådde med mest argument. "För en vecka sedan hade jag nog svarat ja", sa Olsen. Han hänvisade till att antalet smittade i Thailand snabbt kunder öka och att den svensk som blev sjuk kunde få svårt att få sjukvård och kanske också svårt att komma hem. Därför sa han nej nu. Giesecke och Olsen var också överens om att smittspridningen når sin kulmen förmodligen "först till sommaren eller hösten." 

Björn Olsen är en stridbar och utåtriktad person och läkare. Han har envetet kritiserat Folkhälsomyndighetens virusstrategi och han missar aldrig ett tillfälle att jämföra Sveriges höga dödstal med den låga virusdödligheten i andra nordiska länder.  På tisdagen 28 juli var han värd för "Sommar" i radions P1. Han gick till attack mot journalistikens knäböjande vid statsepidemiologen Anders Tegnells altare: "Sekterism är farligt och många media har varit trogna proselyter i sekten kring den svenska strategin," sa Björn Olsen. Här har han en poäng. De stora mediehusens ägare och anställda har all anledning att kritiskt ganska sina tendenser att krypa upp i statens knä när det blir tufft i frågor om bland annat invandring och virus. Om Olsens linje - mer av nedstängning, isolering av regioner, karantän, munskydd och aktiv smittspårning - är bättre i sak än Folkhälsomyndighetens flockimmunitetsstrategi; det har jag ingen aning om.

Men jag uppskattar Björn Olsens oförvägenhet minst lika mycket som jag uppskattar Anders Tegnells istadighet. 

 

Widar Andersson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Norrköping

Åklagaren: "En välskriven dom"

Fotboll

Andreas Alm: Lite att tänka på har IFK

Fotboll

Lämnade Sylvia – kan möta laget på lördag

Ishockey

Vita Hästen skriver nytt miljonavtal med storsponsorn

Olyckor, katastrofer

Beirutbor röjer upp: Vi har bara varandra

Visa fler