Undersökningen är framtagen av LO och fackförbundet Byggnads där de tillfrågade anställda fått svara på frågor om deras erfarenheter av arbetslivskriminaliteten. Resultatet av undersökningen visar att mer än hälften märker av att fusket inte minskat under de senaste tre åren samtidigt som 90 procent av svaranden uppger att de agerar om de märker av missförhållanden på arbetsplatsen.
De vanligaste brotten som förekommer enligt undersökningen är medvetet brott mot arbetsmiljöregler, olovlig anställning och svart löneutbetalning.
För att bryta trenden vill Byggnads se ett skärpt regelverk och ett större ansvarstagande hos huvudentreprenörer och upphandlare vid interngranskning.
– Det visar att det inte är någon obskyr skumraskverksamhet som pågår i det dolda. Kriminaliteten finns på våra stora arbetsplatser. Där behöver de stora företagen och beställarna göra mer, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.
Richard Mellberg, ordförande för Byggnads Öst, tycker att problematiken även syns av på lokal nivå.
– Jag är inte förvånad över att så många anställda är oroliga över arbetslivskriminaliteten. Det finns skräckexempel där arbetsgivare har tvingat sina anställda betala tillbaka halva lönen eller bli avskedade. I grunden är det ett systematiskt problem i hela landet men även i Norrköping ser vi hur det finns stora brister i kontroller från beställare och upphandlare, säger Richard Mellberg.