Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ohälsosamma matvanor kostar 53 miljarder

Beskatta sockersötade drycker. Det vill Hjärt-Lungfonden efter att det framkommit att ohälsosamma vanor kostar samhället 53 miljarder kronor.

Hjärt-Lungfonden vill beskatta sockersötade drycker.

Hjärt-Lungfonden vill beskatta sockersötade drycker.

Foto: Erik Johansen

Nyheter2019-12-11 17:00

Det visar en ny analys i Hjärtrapporten 2019 som Hjärt-Lungfonden gjort. Nu efterfrågas en nationell handlingsplan för att förbättra matvanorna.
 – Tack vare forskning som leder till bättre vård och levnadsvanor har dödligheten i hjärt-kärlsjukdom nästan halverats på 20 år. Men svenskarna blir allt mer stillasittande, motionerar mindre och äter allt mer ohälsosamt. Om vi inte förändrar vår livsstil riskerar den positiva trenden att brytas, säger Jan Nilsson, professor och ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

Enligt dem äter svenskarna sämst av alla nordbor, och mer än varannan invånare är överviktig. Forskning vid Lunds universitet visar att 6 400 svenskar beräknas att dö i förtid i år, på grund av dåliga matvanor. Av dem kommer nio av tio att dö i hjärt-kärlsjukdom. I Hjärtrapporten har Hjärt-Lungfonden bett samma forskare att räkna på kostnaderna. Analysen visar att prislappen för våra ohälsosamma matvanor är hisnande 53 miljarder kronor – under ett år. Det är mer än statens sammanlagda utgifter för kultur, miljövård och migration under 2018. 

Nu efterfrågas en nationell handlingsplan för att förbättra svenskarnas matvanor.  
– Regeringen måste göra det enklare att följa de nordiska näringsrekommendationerna. Tre konkreta förslag är att subventionera frukt och grönsaker, beskatta sockersötade drycker samt att initiera ett nationellt saltsänkningsprogram, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!