Barnklinikerna i Norrköping och Linköping är bland de första i landet som nu startar mottagningar för barn som drabbats av långvariga effekter av covid-19, så kallad postcovid.
— Det här handlar om barn som mår jättedåligt. Vi har fått samtal från föräldrar som är väldigt oroliga. Samtidigt är det viktigt att göra en grundlig medicinsk bedömning för att se att det verkligen handlar om effekter av covid-19, säger Maria Nordvall, överläkare vid barn- och ungdomskliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.
Utmärkande symtom för barn med postcovid är, enligt region Östergötland, framför allt trötthet, både fysisk trötthet och hjärntrötthet. Barnen har under en lång period, ibland i över ett år, inte orkat hänga med i skolan, delta i fritidsaktiviteter eller haft kraft nog att vara med sina kompisar.
Det är primärvården som gör en första bedömning av barnens symtom och som sedan skriver remiss till barnklinikerna. Covidmottagningarna är teambaserade med bland annat läkare, fysioterapeut och kurator.
Att ge några exakta siffror för hur många barn som lider av postcovid är inte möjligt. Per Ertzgaard, överläkare på rehabiliteringsmedicinska kliniken, uppskattar att det handlar om 15–20 barn.
— I en rapport från Stockholm har man sett att de som drabbas främst är barn i åldern 10–16 år, men det kan nog även handla om de som både är lite yngre och lite äldre. Det här är ju dels ett nytt tillstånd, och dels ett tillstånd som visar sig en tid efter sjukdomen, säger han.
Det går i dagsläget inte säga hur lång rehabilitering det handlar om.