Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nya covid-vågen relativt lindrig i Östergötland

Tre kliniker på sjukhusen i Östergötland har tvingats gå tillbaka till restriktioner sedan personal smittats av covid. Och på vårdcentralerna runt om i länet märker man ett ökat tryck från patienter med symptom.

Britt Åkerlind, smittskyddsläkare, konstaterar att smittan ökar igen. Men Östergötland har klarat sig relativt bra än så länge i den nya vågen.

Britt Åkerlind, smittskyddsläkare, konstaterar att smittan ökar igen. Men Östergötland har klarat sig relativt bra än så länge i den nya vågen.

Foto: Victor Bomgren

Nyheter2022-07-05 20:00

– Jämfört med andra områden i Sverige har ökningen varit lindrig. De områden där många turister trängs så här års är det värre. Vissa har en kraftig ökning, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind. 

Folkbladet har tagit kontakt med Britt Åkerlind för att få en bild av läget i länet sedan flera län rapporterar att smittspridningen ökar.

– Varje våg hittills har Östergötland och länen längs östra kusten drabbats hårt. Den här gången verkar vi klara oss bättre. Vi såg en kraftig en ökning mellan vecka 24 och 25 från 70 konstaterade fall till 113. Men förra veckan, vecka 26, låg det kvar på samma nivå. Troligen hittar vi orsaken till ökningen i studentfirande, arbetsplatsfester och midsommarfirande. Patienter inlagda på sjukhus har inte ökat alls. Det talet har legat stabilt mellan 15 och 25 ett bra tag. Och ingen vårdas på IVA eller ligger kvar särskilt länge, säger Britt Åkerlind.

De tre kliniker som tvingats inför restriktioner finns i Linköping och Motala. I Norrköping har personalen hittills klarat sig.

Men vilka är det då som provtas idag? Någon allmän provtagning förekommer ju inte längre. Människor som insjuknar uppmanas bara att stanna hemma och höra av sig om besvären blir värre eller långvariga.

– Idag koncentrerar vi oss på personalen inom vård och omsorg. Sedan 1 juli har vi bestämt att återgå till de rutiner som fanns tidigare. Det vill säga om någon testar positivt ska alla på kliniken bära munskydd och hålla avstånd. Blir ingen mer smittad återgår man till det normala efter sju dagar. Men smittas person nummer två får man vänta ytterligare sju dagar. Vi har fått rutin på det här inom vården och omsorgen och hoppas därmed också kunna hålla smittan nere, säger hon. 

Så i statistiken ingår nu bara personal som insjuknar och de personer som besöker en vårdcentral och där blir testade. Många fler är smittade förstås. Det finns en ny variant av omicron med nummer 5 som beteckning. Det är den som nu dominerar i länet. Den är mer smittsam men sjukdomsbilden är den samma. 

– Och de som hamnar på sjukhus är samma grupp som tidigare. Det vill säga äldre, ovaccinerade och de med riskfaktorer. Så samma uppmaning gäller som tidigare. Vaccinera er om ni inte är det. Det går att boka tid på 1177 eller ringa till sin vårdcentral, säger Britt Åkerlind.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!