Med MP: s tre röster på sin sida så kan Kvartettens fyra partier under resten av mandatperioden känna sig säkra på att få igenom sin budget. Miljöpartiets sidbyte innebär också att den valtekniska samverkan som partiet haft med V och M (och indirekt med SD) upplöses. Vilket betyder att fullmäktige ska hålla omval till nämnder och styrelser. Budgetdebatten i all ära men det var nog omvalet som skapade mest nerv inför mötet. Skulle omvalet kunna ske på kvällens möte? Skulle SD ta tillbaka platsen i KS och oppositionsrådsjobbet som Sandra Karlsson tog med sig när hon blev vilde? Vilka förluster gör Vänsterpartiet? När mötet väl drog igång efter en massa tekniskt strul gjorde MP: s gruppledare Mia Sköld i och för sig inget större väsen av sig när hon gick upp i talarstolen för att yrka bifall på alla punkter till Kommunstyrelsens förslag till budget.
– Miljöpartiet är ett politiskt parti som vill ha så mycket inflytande som möjligt, sa Mia Sköld.
– Den samverkan vi hade med V och M handlade enbart om personval. Den samverkan vi nu har med Kvartetten gäller också budgeten. Men vi är inte eniga i alla frågor. Hur jordbruksmarken ska användas är vi inte överens om, sa Mia Sköld.
Budgetdebatten är upplagd så att varje parti har en gemensam talartid som är bestämd utifrån partiets storhet. Orden "stram och ansvarsfull" användes av de flesta talarna när de beskrev sina budgetförslag. Alla ansåg också att de hade gjort tuffa/svåra/smärtsamma "prioriteringar" i sina förslag.
Tydligast var nog Sophia Jarl (M) och Nicklas Lundström (V). Vilket kanske inte är så förvånande; de båda har ju utifrån olika utgångspunkter funnit varandra i ett antal sakfrågor under mandatperioden? Sophia Jarl sa till exempel att "det blir en mer slimmad organisation för biblioteken till förmån för att socialtjänsten får mer resurser att klara sitt uppdrag med människor i utanförskap." Nicklas Lundström valde i sin tur att lägga ned flygplatsen och att sänka politikerlöner för att - som han sa: "krona för krona" finansiera sina satsningar på bland annat äldreomsorg.
Karin Jonsson (C) är ett sakpolitiskt kassaskåp. Hon redovisade vad som sker och inte sker när det gäller tekniska frågor och klimatet. Eva-Britt Sjöberg markerade att hon fått med sig övriga Kvartetten på att de stora "kulturinstitutionerna" också ska bidra med sparbeting när nu Coronaekonomin är så osäker och underskottsdrivande som den är. SD: s oppositionsråd Matthias Olofsson fortsatte envetet med att föreslå stora besparingar genom så kallad "potentialanalys."
Ingrid Cassel (M) kallade det ett "dråpslag" att Kvartetten vill återkomma till hösten med en tilläggsbudget på grund av det osäkra läget för skatteintäkter och statsbidrag. Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist höll inte med. Stjernkvist pläderade för fortsatt ekonomiskt ansvar.
– Vi byggde upp reserver när tiderna var bättre. Det har vi nytta av nu när vi behöver använda en del av reserverna i Konjunkturfonden. Men låt oss inte glömma varifrån pengarna kommer, sa Stjernkvist.
Det nya avtalet höll. Vart Coronan far iväg med kommunens ekonomi under sommaren återstår dock att se.
– Det kan handla om många ytterligare hundra miljoner kronor back för Norrköping, sa Lars Stjernkvist.
(Något beslut om omval hann inte tas innan Folkbladets pressläggning. Följ utvecklingen i vår app/mobil/dator)