Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nya bostäder för äldre på gång i Krokek – frågan är när

I Krokek går många äldre personer omkring och hoppas att få flytta från sina stora villor till en bekväm lägenhet i centrum. Trots att behovet funnits länge och ett detaljplanearbetet för Krokeks centrum är påbörjat går det trögt. Men nu finns möjligheten att det lossnar.

Kommunen vill ha en sammanhållen detaljplan för hela Krokeks centrum men Byggemenskapen börjar bli otålig om planen inte snart blir klar.

Kommunen vill ha en sammanhållen detaljplan för hela Krokeks centrum men Byggemenskapen börjar bli otålig om planen inte snart blir klar.

Foto: Thomas Möller

Nyheter2023-07-12 19:00

Det är bytesaffären mellan Whass fastigheter och Hyresbostäder som vi nyligen skrivit om som gör att detaljplanearbetet nu kan ta fart. Whass fick en tomt i Kneippen inne i Norrköping och Hyresbostäder fick ta över tomten på Odenvägen 27 snett bakom caféet och pizzerian i Krokek. Hyresbostäder vill komma igång direkt med planerna. Meningen är att det ska byggas 25 lägenheter, mest tvåor och treor i två huskroppar tre eller fyra våningar höga. Marknadschef Lars Löfgren förklarar:

– Det är en mycket bra bytesaffär för oss. Tomten i Kneippen visste vi inte vad vi skulle göra med medan vi har ett klart uttalat uppdrag att bygga fler bostäder i kommunens ytterområden. Och i Krokek behövs det fler lägenheter, inte bara för äldre.  Det är ju fortfarande tidigt i processen eftersom vi precis tagit över tomten. Whass har gjort skisser som vi ka använda som bas men vi måste göra våra egna ritningar och egna planer vilket vi börjar med nu direkt. Realistiskt kan jag tänkta mig att detaljplanen kan antas under våren 2024 och att spaden sedan kan sättas i jorden på hösten, säger han. 

Men det finns de som vill se en snabbare hantering. Längre upp på Odenvägen finns en annan tomt som Byggemenskapen i Krokek vill bebygga via sitt bolag KOLAB. Gemenskapen bildades av ortsbor för att man tycker att det går alldeles för trögt för kommunen att satsa på Krokek, en ort som vill och kan expandera.
– Vi är många äldre som sitter i stora hus som vi vill lämna och få något mer lättskött. Men det finns ingenstans att flytta. Unga familjer skulle kunna flytta in i våra hus och vi får rotation på bostadsmarknaden. Det kan locka fler att bosätta sig här.  Därför tog vi saken i egna händer och bestämde att vi får bygga själva, säger Affe Gustafsson ordförande i både Byggemenskapen och KOLAB. 

Med hjälp av ett bidrag på 400 000 kronor från Boverket är det dessutom meningen att det ska bli ett klimatanpassat hållbart alternativ helt byggt i trä. Till sin hjälp har man fått två arkitekter från Kungliga tekniska högskolan (KTH). På tomten vill man bygga tre mindre tvåvåningshus med totalt 12 lägenheter. 

– Våra planer är långt framme och vi skulle kunna börja bygga redan till våren om kommunen skyndar på arbetet. Ett alternativ skulle kunna vara att bryta loss vår plan från den stora planen som omfattar hela centrumanläggningen.Vi vill komma igång fort. Kommunen har dragit allt i långbänk, säger Affe Gustafsson. 

Men på kommunens avdelning för plan och bygglov tycker avdelningschefen Håkan Elm inte att det är så enkelt: 

– Vi har inte fått någon sådan förfrågan men vi ser klara fördelar med att ha en sammanhållen plan för Krokeks centrum och hur marken där ska användas. Om man skulle bryta loss en del så måste det fattas beslut i samhällsplaneringsnämnden. 

Kommunen har också en åsikt om utformningen av husen på tomten. Arkitekterna från KTH håller hårt på att det ska vara tre tvåvåningshus liksom Byggemenskapen medan kommunen vill se två hus på tre eller fyra våningar. 

– Det skulle innebära samma mängd lägenheter men på en mindre yta. Då kan mer av naturen bevaras och husen skulle bättre anpassas till marknivåerna på platsen, säger Håkan Elm.

Återstår alltså att se när de nya husen i Krokek kommer på plats. 

KTH:s forskningsprojekt

Byggemenskapens planer är en del av ett forskningsprojekt om hållbart byggande vid institutionen för arkitektur på KTH. 

Inte bara miljöaspekter ska ingå utan också de sociala och ekonomiska delarna av hållbarheten, liksom arkitektonisk kvalitet 

Forskningsprojektet som heter Self-Build City finansieras med hjälp av Boverkets stöd för hållbara och innovativa bostäder. 

De två arkitekterna som jobbar med Krokeks-satsningen heter Per Franson och Jan Rydén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!