Då träder nämligen en ny lag i kraft, som gör det straffbart att angripa eller på något annat sätt störa blåljuspersonal. Detta, efter att regeringen tidigare i år föreslog, och riksdagen klubbade igenom, förändringar i brottsbalken för att skydda personal inom polis, räddningstjänst och ambulanssjukvård från våld och sabotage. Det nya brottet benämns "sabotage mot blåljusverksamhet". Samtidigt skärps också straffskalan för grovt våld mot tjänsteman.
Inom Räddningstjänsten i Östra Götaland välkomnas den nya lagen:
– Det är klart att vi sett allvarligt på när blåljuspersonal störs eller hindras, eller när vi utsätts för våldshandlingar. Så vi välkomnar att frågan aktualiseras. Kan man lagföra de personer som håller på med sådana här korkade saker är det välkommet, säger Jonas Holmgren, operativ chef Räddningstjänsten Östra Götaland.
Han tycker att det är bra att den nya lagen inte bara innefattar det allvarliga i hot och våld mot blåljuspersonal, utan även de som med vilja och mening stör polispatruller, räddningstjänst eller ambulanspersonal i sitt arbete.
– Det här ger ett starkare skydd för blåljuspersonal som utsätts. Jag hoppas att det bidrar till att göra arbetsklimatet lite bättre för oss, ambulanspersonal och polis.
Han beskriver hur personal inom räddningstjänsten i vårt område vid flera tillfällen blivit utsatta för hot, våld och sabotage, även om det varit ganska lugnt den senaste tiden.
– Det förekommer lite av och till. Just nu är det inte jätteaktuellt hos oss, men vi märker av den ökade hotbilden, inte minst ur ett nationellt perspektiv. Men det är aktuellt i Östergötland med, med sprängningar i Linköping och Norrköping, som drabbar människor, och de som jobbar inom räddningstjänsten både direkt och indirekt, säger Jonas Holmgren.
Folkbladet har tidigare rapporterat om hur räddningstjänsten i vissa lägen väntar på polis för att ta sig in i vissa områden och utföra sitt arbete.
– I vissa lägen har vi kontakt med polisen innan och inväntar att de kommer, även om det blir en tidsfördröjning för den som drabbas. Vi jobbar även aktivt med att förbereda vår personal, som inte har träning att arbeta i hotfulla miljöer, säger Jonas Holmgren.
Straffet för sabotage mot blåljusverksamhet kommer ge fängelse i upp till fyra år. Grovt sabotage kan ge upp till livstids fängelse, enligt regeringen.