Folkbladet har tidigare skrivit om solcellsparken som planeras på Vikbolandet stor som 178 fotbollsplaner eller 90 hektar. (Se separat artikel) I Svärtinge planeras nu en nästan lika stor park på 87 hektar. Även denna park kommer att byggas på jordbruksmark varför länsstyrelsen kräver en miljökonsekvensbeskrivning för att godkänna planerna.
Parken som går under namnet Solpark Östra Eneby planeras på ett område vid Svärtinge Gård ner mot Glan. Det är gårdens ägare Lars och Bo Falkman som upplåter mark till satsningen.
– För oss två är det väldigt lyckat om detta blir verklighet. Vi börjar bli gamla och skröpliga och har inga barn som vill ta över. Parken blir så stor att i princip gårdens hela yta behövs. Vi kommer att avveckla dagens verksamhet och istället köpa får som kan beta där parken ska byggas. Solceller förstör ju inte marken utan där kan det fortsätta att växa gräs. Och att vi kan bidra till en renare miljö på det här sättet känns bara bra, säger Lars Falkman.
Går allt enligt planerna ska bygget påbörjas redan nästa år och anläggningen stå klar innan vinter 2025. Då ska runt 150 000 moduler ha placerats ut i mindre öar på det stora området och 14 transformatorsstationen ha byggts. Parken ska kunna leverera el i 40 år med 86000 megawattimmar per år, vilket räcker till 17 000 villors behov. Eons stora nätstation ligger alldeles bredvid vilket gör att elen som solcellerna producerar kommer direkt ut på nätet utan fler investeringar. Området kommer att inringas med ett två meter högt staket och det ska kameraövervakas dygnet runt.
Bakom de nya planerna ligger det etablerade företaget Solkompaniet som startade 2010 och som redan installerat över 1000 solelsystem i Sverige. Weronica Andersson på Solkompaniet berättar om satsningen:
– Vi har installerat många solsystem åt andra men detta är vårt allra första egna projekt vilket gör det mycket spännande. Vi har haft mycket positiva kontakter med ägarna och vi har träffat de närmaste grannarna. Nu håller vi på med att skicka ut information till alla närboende för att få fler reaktioner. Eftersom detta är en så stor satsning och att vi är mitt i semestertider har vi begärt att få in synpunkterna till slutet av september, säger hon.
Företaget har skickat in ett samrådsunderlag till länsstyrelsen som nu i ett beslut krävt att en miljökonsekvensbeskrivning måste göras innan företaget går vidare med planerna.
Så här skriver man i ett sammandrag bland annat: Ni uppger att det finns skyddade områden, naturvärden, kulturmiljövärden i anslutning till solcellsparken men att dessa inte berörs av åtgärden. Länsstyrelsen delar inte den bedömningen eftersom den planerade åtgärden är relativt omfattande.
Bland annat vill de veta hur Ringsta mosse kan påverkas liksom grundvattenmagasinen. Och hur påverkas anläggandet av nya vägar natur- och kulturvärden?
Weronica Andersson berättar att företaget parallellt håller på att ta fram det underlag som behöver för att göra miljökonsekvensbeskrivningen som länsstyrelsen efterfrågar. Man har bland annat beställt en naturinventering av en fristående konsult.
– Vi behöver hösten på oss för att sammanställa det underlag som länsstyrelsen efterfrågar. Men jag räknar fortfarande med att vi kan börja bygga under nästa år, säger hon.