Lena Andersson arbetar som inredningsarkitekt och är en av författarna till bokserien Svenska Landskapsfärger. I november utkom den fjortonde boken i serien, om platser man kan besöka i Östergötland. Idén till första boken i serien kom från Lena Anderssons medarbetare Marja Lindblom som varit i Berlin och läst en bok om Berlins färger. Den saknade både vettig information och struktur.
– Vi fick en rolig idé om att man kunde koppla samman färger med företeelser i våra landskap. Vi ville förmedla det unika som finns i våra landskap. Vi började resa runt i Värmland och gav ut första delen i serien Svenska Landskap i färg; om Värmland 2011. Sedan har det fortsatt med i princip en bok per år, säger Lena Andersson.
Varje del av serien kombinerar sevärdheter i landskapen med färg. Författarna vill inspirera läsarna till att besöka lokala sevärdheter som finns Östergötlands län.
Boken om Östergötland omfattar ungefär 35-40 uppslag med bilder och fakta om olika platser i landskapet Östergötland och dess färger. Varje plats har fått tre utvalda kulörer. När Lena Andersson skulle hitta tre kulörer i bilderna tog hon hjälp av färgsystemet NCS, Natural Color System. Genom att hålla ett färgblock med olika färger mot till exempel en byggnad eller ett tyg kunde hon välja ut en passande färg. Omslaget är inspirerat av himmel och mogna sädesfält. Boken är i A6 format och är lätt att bära med sig i väskan. Texten i boken är skriven på både engelska och svenska. Tanken är att informera/inspirera både de boende i landskapen och tillresande turister att upptäcka och besöka olika sevärdheter i landskapet man befinner sig i. Många ger bort en bok till någon som är född i eller har sina rötter i ett visst landskap.
Boken vänder sig till alla som dels är intresserade av ett speciellt landskap och/eller Sverige, dels de som uppskattar och vill bli inspirerade av färger.
I boken finns det kartor, kontaktuppgifter samt GPS-koordinater till de olika besöksmålen. Bilderna i boken är både egentagna och från andra böcker. Dessutom finns det information om själva landskapet och dess symboler samt lokaltrafiken och landskapsrätten.
I Östergötlandsboken finns bland annat besöksmålen Arbetets museum, Kolmården, Söderköpings brunn, Reijmyre och Sankt Anna skärgård.
– Nästa del i serien kommer att handla om Jämtland, sedan Blekinge, säger Andersson.