Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu vet vi vilka fåglar som hållit oss sällskap i vinter

Årets stora fågelräkning "Vinterfåglar inpå knuten" närmar sig sitt slut. I Östergötland har rätt dramatiska omkastningar på tio-i-topp-listan inträffat. Grönsiskan som intog första plats vid fjolårets räkning lyser i år med sin frånvaro.

Talgoxe vinner stort både i Östergötland och Sverige. De är flitiga besökare vid fågelborden. Kanske för att det ofta serveeras talg.

Talgoxe vinner stort både i Östergötland och Sverige. De är flitiga besökare vid fågelborden. Kanske för att det ofta serveeras talg.

Foto: Patrick Pleul

Nyheter2023-02-05 12:00

Förklaringen är enligt Anders Wirdheim på Birdlife Sweden, som administrerar fågelräkningen, att grönsiskan är beroende av alfrön som den inte hittat så här långt norrut. Den har troligen flyttat söderut, kanske till och med ut ur landet. Också bergfinken ramlade ur listan. I fjol låg de på femte plats. Och förklaringen är troligen att det var mycket gott om rönnbär i fjol jämfört med i år. 

Annars följer fåglarna i Östergötland samma trend som i övriga landet i år. De tre vanligaste vinterfåglarna är talgoxe, pilfink och blåmes. Att dessutom gråsparven och gulsparven verkar ha haft ett bra år glädjer fågelvännerna. Man har tidigare märkt en negativ trend för de arterna under flera år annars. Men i Östergötland klarar de sig bättre än på andra håll. Gulsparven avancerar från sjunde till fjärde plats på listan och gråsparven från sjätte till femte. 

Extra glädjande för alla fågelentusiaster är att domherren verkar bli vanligare över hela Sverige. På listan för hela landet ligger den på fjärde plats men i Östergötland först på sjunde. Fast å andra sidan var den långt utanför listan förra året. Också grönfinkens återkomst gläder. För ungefär femton år sedan drabbades den av en allvarlig parasit kallad gulknopp. Det innebär att grönfinkbeståndet minskat med två tredjedelar sedan 2008.

Kring 18 000 personer har deltagit i årets räkning. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!