Två rör ner i Strömmen, i samma färgskala som kajens stenmur, är det enda som vittnar om att något pågår nedanför Saltängsgatan ett ögonkast från bron med samma namn. Men här tas det faktiskt vatten upp från Strömmen, som sedan kyler ned sommarvarma turister som bor på hotellet på andra sidan gatan. Bland annat.
– I dag kyler anläggningen ned Scandic, Renströmmen och kvarteret runtomkring. Men bara hälften av kapaciteten utnyttjas i dag och vi kan bygga ut den dubbelt så mycket. Tanken är att vi följer stadsutvecklingen, säger Jonas Lind, produktionschef Eon Norrköping som byggt och driftar anläggningen.
Mellan oktober och april handlar det om så kallad "frikyla", då tar man helt enkelt det vatten som finns i Strömmen och använder det. När vattentemperaturen sedan stiger över åtta grader, krävs hjälp av kylanläggningen som finns i hotellets parkeringsgarage, för att få ner temperaturen på rätt nivå. Och eftersom garaget ligger på Magnentus tomt, är det av fastighetsbolaget Eon nu hyr ett par "parkeringsplatser" till anläggningen. Magnentus är även en stor kund och använder fjärrkyla i alla sina kvarter i centrum, berättar Göran Blom på Magnentus.
– Vi vill ha fjärrkyla och våra hyresgäster efterfrågar det.
Den första fjärrkyleanläggningen utgår från Yllefabriken och förser universitetet, centrum och delarna bort mot Södra promenaden med kyla. Eons mål är att någon gång kunna koppla samman de två näten. Från kommunens sida är man positiv till att Eon satsat på ytterligare ett nät. Dag Johansson är samhällsbyggnadsstrateg och menar att efterfrågan på kyla ökar när vi får allt varmare somrar.
– Dessutom kommer stadsutvecklingen framöver främst ske i den norra delen, med Inre hamnen och Butängen. Därför ligger den är anläggningen precis rätt.
Roshan Malalatunga är hotelldirektör, bland annat för Scandic Strömmen. Han får positiva kommentarer från hotellgästerna över kylan på rummen.
– Det är många hotell i Sverige som inte har fjärrkyla, så det här är unikt. Det finns även ett miljötänk i att använda det. Vi får kyla från Strömmen till Strömmen, säger han lite skämtsamt.
Fjärrkyla
Anläggningen är den andra i Norrköping och ligger på 1 megawatt, vilken kan byggas ut till 2.
Oktober-april kan vattnet användas direkt ur Strömmen, men när vattentemperaturen stiger över 8 grader krävs nedkylning först.
I dag kyls flera fastigheter med fjärrkyla, som varuhusen, företag, hotell och universitetet.