Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu gäller nya regler för drönare

1 januari i år infördes nya drönarregler i hela EU. Nu behöver alla som flyger med drönare registrera sig och ta ett drönarkort. "Man kan säga att leksakseran med drönare är över. Nu börjar den kommersiella och professionella eran", säger Rémi Vesvre, ledningsstrateg på Transportstyrelsen.

Från och med 1 januari gäller nya drönarregler i hela EU.

Från och med 1 januari gäller nya drönarregler i hela EU.

Foto: Jessica Gow/TT

Nyheter2021-01-05 12:00

Drönarna blir allt fler och används allt oftare.

I framtiden förväntas de små flygfarkosterna få en allt viktigare roll i samhället och ta större plats i luftrummet.

För att underlätta utvecklingen av drönare och skapa ordning och reda införs nu nya drönarregler i EU:s samtliga medlemsländer.

– Vi är precis i början av en accelererande ökning av drönaranvändandet. Precis som för bilar, flygplan, båtar och motorcyklar krävs ett regelverk om samhället ska ha förtroende för det som händer. Nu kommer man via mobilen kunna se vem som är ansvarig för drönaren. Det gör att den anonymitet som finns kring drönare i dag försvinner och att förtroendet ökar, säger Rémi Vesvre.

Den som ska flyga med drönare behöver nu registrera sig och ta ett drönarkort.

Det handlar inte om något fysiskt flygprov utan allting sker digitalt via Transportstyrelsens webbplats.

– Att ta drönarkort och registrera sig som drönaranvändare tar inte lång tid eftersom hela processen är digital. Sverige och Transportstyrelsen har haft stort fokus på att erbjuda smidiga digitala lösningar, som drönarguiden, men också möjlighet att alla prov för drönarkort ska genomföras online och inte fysiskt i klassrum. 

Den som gör provet får svara på 40 frågor och behöver svara rätt på minst 75 procent av dem.

Den som gör provet får också att ha tillgång till utbildningsmaterialet under själva provtillfället.

– Det här är inte ett prov som är till för att folk ska kugga utan det handlar om att de som flyger med drönare ska få en förståelse för vad det innebär.

Den som vill flyga med drönare i EU ska ha genomgått alla krav senast den 10 januari.

Reglerna på EU-nivå ligger relativt nära Sveriges nuvarande lagstiftning.

För drönare upp till 25 kilo krävs inga särskilda tillstånd från Transportstyrelsen utöver drönarkort och registrering så länge man följder de tre grundreglerna vid drönarflygning: flyga inom synhåll, max 120 meter över marken och på ett sätt som inte utgör en fara för andra. Dessa drönare omfattas av den så kallade öppna kategorin.

Utöver den finns ytterligare två kategorier, en specifik och en certifierad kategori. Sådana flygningar kräver särskilda tillstånd från Transportstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!