Nu är jätteljusstaken på plats – till slut

Efter förra veckans eländiga väder var det äntligen dags: under tisdagen kunde Norrköpings klassiska adventsljusstake monteras på Värmekyrkan.

Tredje ljuset monteras.

Tredje ljuset monteras.

Foto: Victor Berlin

Nyheter2019-11-26 18:00

Tisdagsvädret i Norrköpings city är grått och kyligt, men inte lika risigt som det var i fredags, då man egentligen skulle monterat de 3,5 meter höga lågorna på Värmekyrkan. 

– Det var för blåsigt och för mycket regn, det var inget roligt. Idag är det perfekta förhållanden, säger Jonas Ram, elektriker, som är i full färd med att kontrollera att lågorna fungerar som de ska –  medan de ännu står på marken.

– Vi provar dem innan vi lyfter dem, det är lite tråkigt att stå där upp och felsöka, säger han.

Arbetet med att montera lågorna på tornen brukar inte ta så lång tid, runt 30 min per lampa från att de krokas på vajern på marken, till att de sitter fastmonterade på tornen.

– Vi har två mobilkranar, en som lyfter en korg med oss i, och den andra som lyfter upp själva lågan. Vi kopplar på lågan, sätter den på plats där uppe och spänner åt benen och spännbanden så att den håller sig på plats. Peter och jag har gjort det här i 10-12 år, vi börjar få rutin på det, säger Jonas Ram. 

Installationen av lågorna drar till sig flera nyfikna blickar, bland annat från Linköpingsbon Bo Nordman.

– Jag hörde att de skulle sätta upp det idag, det är jätteroligt att de hittar på sådana här grejer, jag var tvungen att titta, säger Bo som passar på att knäppa många bilder från olika vinkar. 

– Det blir massor biler, skrattar Bo, det kostar ju inget. 

Prisen för ljusinstallationen är 100 000 kronor. Runt 60 000 för att montera upp, och 40 000 för att ta ner. Robin Bohlin från kultur- och fritidskontoret på Norrköpings kommun har hållit i trådarna kring den klassiska adventsljusstaken de senaste åren. Han tycker att ljusstaken är viktig för julkänslan i Norrköping.

– Jag tror det sätter Norrköping på kartan. Det väcker alltid lite medial uppmärksamhet. Sen är det en vacker installation som funnits i 19 år nu. Den väcker alltid stort engagemang, belyser och sätter kronan här i industrilandskapet, säger han.

Det första ljuset tänds traditionsenligt under första advent i samband med  julmarknaden i Värmekyrkan. Ljusstaken får sedan lysa till och med den sista januari. 

Kommer jätteljusstaken alltid att vara en del av Norrköpings stadsbild?
– Det vet jag inte. Det är en kär tradition som jag hoppas får leva kvar här många år framöver, avslutar Robin Bohlin.

Jonas Ram och Peter Johansson har monterat lågorna på Värmekyrkan de senaste tio åren.
Jonas Ram och Peter Johansson har monterat lågorna på Värmekyrkan de senaste tio åren.
Karta: Värmekyrkan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!