De invasiva arterna kännetecknas av att de växer sig stora och starka och kväser de inhemska växterna. Och de är svåra att bekämpa. Enligt ett EU-direktiv är det förbjudet att sprida vissa arter som jättebalsamin och jätteloka. Det innebär att man ska ta bort allt men även att man måste handskas speciellt med avfallet. Det räcker inte att slänga det bland annat växtavfallet utan det ska emballeras och lämnas till förbränning.
Naturvårdshandläggare Nathalie Bjällerhag på länsstyrelsen berätta att man i år ska bekämpa jättebalsaminen som sprider sig längs Pjältån i Norrköpings kommun.
– Den sprider sig lätt via vattendrag så när vi väl fick in den längs Pjältån spred den sig fort. Den blir enormt stor, upp till 2,5 meter hög, och tar död på all annan växtlighet längs ån. Det gäller att blomman inte får sprida sina frön, vi bekämpar växten genom slåtter 2-3 gånger per växtsäsong. Vi jobbade vid Pjältån redan i fjol men måste fortsätta även i år. Vi har ansvar för naturreservatet där den finns och resten av åns sträckning ner till Bråviken är kommunens ansvar men vi hjälps åt, säger hon.
Också parkslide och lupin är invasiva arter men är inte totalförbjudna. Men även de växterna är lika förödande för den biologiska mångfalden och bör bekämpas. Vi är nog många som tycker att lupinerna när de blommar är vackra och en och annan har säkert tagit med sig några plantor hem till trädgården. Det ska man alltså inte göra.