Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Norrköpings värmeöar ska mätas och granskas i sommar

Under sommaren genomför SMHI och Linköpings universitet mätningar av temperatur och luftfuktighet på ett antal platser i Norrköping och Linköping.

Kommer det stängda Himmelstalundsbadet att påverka Norrköpingsbornas upplevelser av värme i sommar? Kanske får vi ett svar på den frågan i de mätningar som nu pågår i stan.

Kommer det stängda Himmelstalundsbadet att påverka Norrköpingsbornas upplevelser av värme i sommar? Kanske får vi ett svar på den frågan i de mätningar som nu pågår i stan.

Foto: Sören Boström

Nyheter2022-07-27 13:00

Forskaren Jorge H. Amorim koordinerar projektet vid SMHI: s meteorologiska forskningsenhet. 

– Ungefär 60 stycken sensorer ska mäta temperatur och luftfuktighet i relevanta områden i Norrköping och Linköping. Det inkluderar tätbebyggda områden i stadskärnan, villaområden samt naturområden i stadsparker och på landsbygden. Mätningarna ligger till grund för ny detaljerad kunskap om hur värme skapas och utvecklas i stadsmiljö, förklarar Amorim på SMHI: s hemsida.

Mätningarna ingår i ett större forskningsprojekt som startades efter en långa värmeböljan under sommaren 2018. Norrköpings kommun är involverad i genomförandet av mätningarna. Tanken är att stadsplanerare och ansvariga för en rad olika boenden, skolor och utemiljöer i stöderna ska få mer kunskap om hur värme skapas och utvecklas i stadsmiljöerna. 

Enligt SMHI bildas så kallade "värmeöar" i tätt befolkade områden där bebyggelsen är tät. Värmeöarna bidrar till att öka temperaturen ytterligare.

I projektet ingår även att utveckla en mobilapp där medborgare kan samla in data som kompletterar väderobservationerna från sensorerna.

 Lotten Wiréhn ansvarar för Linköpings universitets del i projektet.

– Under sommaren kommer vi att testa mobilappen tillsammans med anställda vid kommunala verksamheter, såsom vårdboenden och sommaröppna förskolor, för att ge dem möjligheten att rapportera sin upplevelse av värme, säger Lotten Wiréhn till SMHI: s hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!