Fonden har funnits sedan 2012 och har uppmärksammats både nationellt och internationellt för de satsningar man gjort för utsatta barn och ungdomar i Norrköping. Det var de dåliga skolresultaten i vissa skolor som skapade tankar om hur man skulle kunna bryta utanförskapet genom förebyggande insatser. Pengarna i fonden skulle vara en garanti för att arbetet skulle ske långsiktigt och inte vara beroende av ettårsbudgetar. Fondens pengar skulle garanteras via kommunens eget kapital och det överskott som det genererar.
Lars Stjernkvist var en av eldsjälarna bakom idén. Han säger idag att det inte är själva formen av en fond som spelar roll utan att man fortsätter att satsa. Han hoppas att den nya ledningen inte tappar fokus på de utsatta barnen och det förebyggande arbete som visat sig vara lyckosamt. Hur det ska gå när liknande satsningar ska ingå i det normala budgetarbetet och slåss med andra intressen är svårt att förutse idag.
– Det är klart att det oroar mig om det här sänker ambitionsnivån när det gäller att hitta förebyggande åtgärder. Istället ropar ju idag hela samhället på just förebyggande åtgärder för att bryta utanförskapet och kriminaliteten bland unga. Norrköping har på många sätt varit en föregångskommun och den sociala investeringsfonden har varit en del om än inte den enda orsaken. Vi har fått upp betygen i de mest utsatta skolorna. Vi har skapat förutsättningar och sett resultat också på individnivå att detta varit ett framgångsrikt recept, säger Lars Stjernkvist.
Han menar att det är inte för inte som kommunen fick priset som Årets välfärdsförnyare 2016 för sitt arbete bland unga. En del av de projekt man då genomförde håller nu på att etableras på nationella nivå i Sverige på grund av de goda resultaten.
– Till och med New Yorks borgmästare hänvisade till Norrköpings framgångsrika arbete i sin finansplan för några år sedan, säger Lars Stjernkvist.
Den sociala investeringsfondens arbete avbröts rätt abrupt sedan fullmäktige fattat ett beslut om att införa nya "Riktlinjer för god ekonomisk hushållning" vid sammanträdet i slutet av maj. I ett klargörande från utrednings- och utvecklingsenheten på kommunen framgår det att beslutet innebar att den sociala investeringsfonden skulle avvecklas.
Koordinatorn Jörgen Jonsson berättar att man just då höll på att bereda de ansökningar som kommit in inför nästa år.
– Det fanns tre ansökningar på totalt lite över sju miljoner kronor. Och vi fick meddela dem att inga pengar kommer att delas ut inför nästa år, berättar han.
Hageby bibliotek är en av dem som sökt bidrag. Man ville få 2.9 miljoner kronor för ett projekt som skulle utveckla bibliotekets satsning på studielokaler där invånarna i alla åldrar i lugn och ro kan få ägna sig åt studier, antingen i grupp eller individuellt.
– I planen ingick att vi skulle få större lokaler här i Mirum. Tyvärr har vi inte riktigt lyckats få en lokal än. Så just nu betyder avslaget inte så mycket. Men nu får vi försöka söka bidrag från annat håll så vi ger inte upp, säger Päivi Rantala på biblioteket.
PS. På kommunens hemsidan kan man läsa mer om sociala investeringsfondens arbete. https://norrkoping.se/organisation/ekonomi/social-investeringsfond