Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Norrköpings flygplats vill komma i kapp framtiden

Först nu börjar det hända något med anpassningen till framtidens elflygplan på Norrköpings flygplats. Ordförande i flygplatsbolaget Airport AB Meta Ryderstedt är frustrerad över att det dragit ut för långt på tiden.

Sophia Jarl, kommunstyrelsens ordförande i ett elflygplan. Nu vill hon få igång sollcellssatsningen på flygplatsen.

Sophia Jarl, kommunstyrelsens ordförande i ett elflygplan. Nu vill hon få igång sollcellssatsningen på flygplatsen.

Foto: Louise Åsenheim

Nyheter2023-06-29 12:00

– Framtiden där mindre elflygplan successivt tar över alltmer av flygtrafiken är här inom bara några få år och vi i Norrköping vill hänga med. Men för att vi ska kunna det krävs det att vi ser till att det finns resurser att ladda planen på flygplatsen utan att använda det ordinarie elnätet. Redan för flera år sedan har vi sagt att en solcellspark behövs i direkt anslutning till flygplatsen men det har gått trögt att gå från ord till handling. Jag tycker att det är helt galet att vi ska få vänta så länge, säger Meta Ryderstedt. 

Hon är därför glad att ett första steg nu har tagits från den nya kommunledningen. Detta för att få igång processen med kommunala beslut och tillstånd från myndigheter för att få bygga en solcellspark. Och solceller med direktuppkoppling till flygplatsen är nödvändigt för att planen snabbt ska kunna laddas och åter vara i luften, vilket också är ett kundkrav vid en etablering. 

Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl har skrivit en så kalla avsiktsförklaring där hon bland annat säger:

"Norrköpings kommun initierar ett projekt för att möjliggöra tillgång till solenergiinstallation i Norrköpings kommun som möter externa intressenters, kopplat till etablering av reguljärflyg, behov av grön el".  

Enligt avsiktsförklaringen hoppas man kunna komma igång med processen i september. 

– Marken, som vi arrenderar av kommunen runt flygplatsen räcker mer än väl för en solcellspark. Idag är den bara gräsbevuxen. Vi skulle kunna sätta spaden i jorden redan i höst men jag förstår att mycket återstår innan vi kommer så långt, säger Meta Ryderstedt. 

Hon berättar att det finns seriösa bolag som ligger i startgroparna att starta reguljär trafik med mindre elflygplan inom de närmaste åren. Och fler än en vill då kunna använda Norrköpings flygplats.

– Vi har flera fördelar när den nya tekniken nu formligen exploderar. Universitetet, Luftfartsverket och Transportstyrelsen finns här till exempel. Flygplatsen ligger bra till för trafik både inom Sverige och i Norden med den här mindre planen som kanske till en början tar upp till 10 passagerare. Plan skulle kunna landa och starta med mycket hög frekvens härifrån och nå större städer runt om. Det är framtidens sätt att flyga och vi måste vara med i det race som pågår över hela världen, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!