Norrköpings fjärrvärme kan bli till salu

"Våra anläggningar är mogna, hållbara och attraktiva."

Marc Hoffman är Sverigechef för Eon i Sverige.

Marc Hoffman är Sverigechef för Eon i Sverige.

Foto: Christian Andersson

Nyheter2022-03-16 14:10

Eon i Sverige har beslutat att göra en översyn av möjligheten att sälja delar av verksamheten i Norrköping och Örebro. Enligt Eon: s Sverigechef Marc Hoffmann är det produktionen och distributionen av fjärrvärme och fjärrkyla som Eon är intresserade av att avyttra om översynen visar att det finns goda förutsättningar för en affär. Det arbetar ungefär 175 personer inom värme/kyla på Eon idag.

– Våra anläggningar i Norrköping är mogna, starka och hållbara och som vi bedömer det attraktiva, säger Marc Hoffman till Folkbladet.

Enligt Marc Hoffmann ingår försäljningsplanerna i Eon: s övergripande strategi för att företaget ska vara "fortsatt drivande i energiomställningen." 

– Vi har fokus på tillväxt, hållbarhet och digitalisering i alla våra verksamheter. Vi är ett stort energiföretag och för att göra än större insatser i det stora elektrifieringen av Sverige så behöver vi kraftsamla på våra kärnområden, säger Hofmann.

I sin strategi pekar Eon ut "elnät, fjärrvärme/fjärrkyla och innovativa lösningar" som företagets kärnområden.

– Vi har redan beslutat om investeringar i våra elnät för 16 miljarder kronor och om det visar sig att vi går vidare efter översynen och faktiskt avyttrar verksamheterna i Norrköping och Örebro så frigör vi resurser för framtidssatsningar i fjärrvärme/kyla i Malmö och Stockholm, berättade Marc Hoffmann.

Björn Persson är chef för region Norrköping/Örebro inom Eon.

– Det är business as usual för oss. Hela vår stora elnätsverksamhet berörs inte alls och verksamheten ute på Händelöverket och i våra två anläggningar för kyla inne i Norrköping och förstås distributionen av värme och kyla pågår som vanligt, säger Björn Persson till Folkbladet.

Han understryker att inget är klart förrän det är klart och att om och när en ny aktör kommer in och tar över fjärrvärme/kyla verksamheten i Norrköping så kommer man utåt förmodligen inte märka något mer än att det "kommer upp en ny logga på Händelöverket", säger Persson.

Olle Vikmång är kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han säger till Folkbladet att han "blev förvånad" när han först fick informationen från Eon: s Sverigeledning.Men han tycker inte att det finns någon anledning att känna "oro."

– Vi är i ett mycket tidigt skede och vi har en bra och nära dialog med företaget. Fjärrvärmen är mycket viktig för Norrköpingsborna och tillsammans med kraftvärmen så betyder Eon: s verksamheter mycket för vår klimatomställning i kommunen, säger Vikmång. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!