Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Norrköping slår rekord i solcellsparker

Länsstyrelsen översköljs just nu av ansökningar om att få bygga solcellsparker i Norrköpings kommun. Ingen annan kommun i länet har på gång fler än de sju solcellsanläggningar som planeras, fyra på Vikbolandet, två i Svärtinge och en i Norsholm.

Solcellsparker på jordbruksmark innebär att två intressen kolliderar. Samhällets behov av fossilfri energi och samhällets behov av livsmedelsproduktion. Om solceller accepteras finns fortfarande möjlighet att använda marken under panelerna för bete.

Solcellsparker på jordbruksmark innebär att två intressen kolliderar. Samhällets behov av fossilfri energi och samhällets behov av livsmedelsproduktion. Om solceller accepteras finns fortfarande möjlighet att använda marken under panelerna för bete.

Foto: Mickael Tannus

Nyheter2022-12-21 06:45

Totalt kommer solcellerna täcka 455 hektar av kommunens yta, mest jordbruksmark, om de blir verklighet. För att göra siffran mer gripbar motsvarar det drygt 900 fotbollsplaner. 

På Vikbolandet ser det ut så här: Sunna Group, med säte i Åre, var först ut med den 90 hektar stora parken strax söder om Östra Husby, vilket Folkbladet redan berättat om. Nu har samma företag också lämnat i en ansökan om ännu en park på Vikbolandet, vid Hylinge. Den parken blir mindre, 50 hektar, om man får godkänt. Tidigare har vi också berättat om satsningen av ett engelskt bolag Eco Energy World vid Bråxvik där 42 hektar kommer att tas i anspråk. Nu har också Tekniska verken i Linköping ansökt om att få bygga en park vid Östra Ny på 72 hektar. 

I Svärtingetrakten har vi tidigare berättat om Solkompaniets stora satsning vid Svärtinge gård där solpaneler behöver ta 87 hektar i anspråk. Nu har ytterligare ett annat bolag uttryckt intresse för den delen av kommunen. Ett stockholmsbaserat bolag SveaSolar vill bygga en mindre anläggning på knappt 14 hektar alldeles vid Ringsta torvmosse. 

Den sjunde anläggningen planeras alldeles vid Melby trafikplats – Solpark Norsholm kallad – vilket vi också tidigare berättat om. Den anläggningen blir störst av alla om den får byggas, hela 100 hektar.

På länsstyrelsen har man blivit tagen på sängen över intresset för att bygga solcellsparker i länet. Idag finns ansökningar på total 36 parker runt om i länet. Än har ingen park fått tillstånd trots att många står och stampar och gärna vill komma igång redan under 2023. Naturvårdshandläggare Emma Polder förklarar:

–Intresset för solcellsparker är väldigt nytt för oss. Så beslutet hur själva processen skulle gå till är nu på plats varför vi räknar med att allt ska flyta på framöver. Tidigare jobbade jag ensam med detta. Nu är vi fler. 

En solcellspark beräknas kunna producera el i 30-40 år. Om den därefter avvecklas är fördelen att marken inte är förstörd utan den kan användas igen för till exempel spannmålsodlingar eller vall. För stora parker kräver länsstyrelsen oavsett mark under solcellerna att en Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) ska göra. En sådan måste göras om anläggningen kan medföra en betydande miljöpåverkan. Innan en MKB kan göras sker ett samråd mellan länsstyrelsen och företaget som vill bygga kring vilka miljökonsekvenser som ska utredas. Hittills är det bara en av planerna som redan har en klar MKB som länsstyrelsen nu kan ta ställning till. 

–Vilken sorts jordbruksmark det är som tas i anspråk är vår viktigaste fråga att utreda. Prima jordbruksmark bör inte komma i fråga medan marker som används till annat, som vall eller ligger i träda, då tar vi ta ställning till annan påverkan istället, säger hon. Och det är ingen liten del av Östergötlands yta som kommer att tas i anspråk om alla får ja till sina satsningar. Länsstyrelsen har räknat ut att 1500 hektar kommer att täckas av paneler. 

Många av bolagen hoppas att panelerna ska vara på plats och börja producera el redan under 2024 eller 2025 men hur lång tid det kan ta att beta av alla vill Emma Polder inte spekulera i:

– Vi räknar med att den ansökan som blev komplett först, Sunna Groups anläggning söder om Östra Husby kan få besked ganska snart efter årsskiftet, säger hon. 

Så går processen vidare

Om länsstyrelsen godkänner ansökan från solcellsföretagen återstår en process till innan parkerna kan byggas. Kommunen ska bevilja bygglov.

Det behövs Inte för själva panelerna eftersom de inte är fasta byggnader men väl alla de transformatorstationer som krävs för att leda elen vidare ut från området till en elnätsstation. 

Många transformatorsstationer kommer att krävas. De 90 hektaren med paneler vid Östra Husby kommer till exempel kräva mellan 20 och 25 stationer och en speciell kraftstation. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!