Av vad som är möjligt att förstå på förhand så står striden om makten i kommunvalet i Norrköping den 11 september framförallt mellan den sittande kommunstyrelseordföranden Olle Vikmång för Socialdemokraterna och Sophia Jarl som är oppositionsråd för Moderaterna. Skulle Sophia Jarl ta hem uppdraget som ordförande så är hon i så fall blott den andra kvinnan och den andra ickesocialdemokraten sedan 1970; då Norrköping blev en egen kommun. Först ut var Manne Jarméus. Han avlöstes efter valet 1976 av partibrodern Karl-Erik Wernersson som satt till 1988 då Kaj Krantz (S) tog vid. 1991 kom Stefan Hagfeldt (M) in som undantaget som bekräftar S-regeln i Norrköpings rådhus. Hagfeldt fick likt Krantz bara tre år. När S kom tillbaka till makten 1994 utsågs Kjell Norberg till kommunstyrelsens ordförande.
Kjell Norberg från Skärblacka var lärare i grunden och utbildning var ett kärt ämne för Kjell Norberg. Under sina sex år vid rodret - fram till sin plötsliga död i början av år 2000 - gjorde han stora insatser för att få Campus Norrköping på plats mitt i staden. Sjutton år efter sin död uppmärksammade kommunen honom för hans insatser genom att upprätta en "Kjell Norbergs plats" i närheten av Kåkenhus.
Det var svåra ekonomiska tider i Norrköping och Sverige under de här åren. Den 11 oktober 1995 publicerade Dagens Nyheter den här artikeln: "I går, tisdag, varslade Norrköpings kommun 500 anställda om uppsägning. Varslet slår hårdast mot äldreomsorg och annan omsorg, där 205 anställda berörs. 65 anställda inom barnomsorgen drabbas också. - Det här är det svåraste beslut jag varit med om att ta, men det finns inga alternativ, säger kommunstyrelsens ordförande Kjell Norberg (s) till Folkbladet."
Efter Norbergs död valdes Gunnel Gennebäck (S) till kommunstyrelsens ordförande. Den första kvinnan (hittills någonsin) blev dock inte långvarig. Redan 2001 blev det dags för Socialdemokraterna att aktivera sin valberedning igen. Gennebäck trasslade in sig med räkningar och kvitton så till den grad att hon inte kunde sitta kvar. Nu fick den unge Mattias Ottosson chansen. Han skulle komma att sitta kvar i ett decennium. När han avgick efter valet 2010 var han ännu inte fyrtio år fyllda. Mattias Ottosson är sedan 2014 riksdagsledamot för S och för stunden ordförande för S i Norrköping.