Simon Johansson är bland de yngre i fullmäktigeförsamlingen och en moderat politiker som på goda grunder ses som ett framtidslöfte och som redan provat sina rikspolitiska vingar i det moderata ungdomsförbundet. Simon Johansson var först upp i talarstolen då fullmäktige tog sig an punkten om reviderad avfallstaxa från och med 2022. Simon Johansson och hans mer veteranlutande partikollega Ingrid Cassel ville ha ett system med mer valfrihet för det så kallade avfallskollektivet. Moderaterna fick dock inte fullmäktige med sig och kommunstyrelsens förslag - som både den nuvarande kommunstyrelseordföranden Olle Vikmång och den tidigare Lars Stjernkvist argumenterade för - gick segrande ur den korta kraftmätningen.
Nästa punkt lockade fler talare. Rubriken var ”Aktualitetsförklaring för Norrköpings kommuns översiktsplan.” Översiktsplan är ett kommunalt begrepp för samhällsplanering på lite längre sikt: Var och hur det ska vara med industrimark, jordbruksmark, bostadsområden, vägar och andra verksamheter. En verksamhet som är särskilt politiskt laddad i Norrköping är vindkraft. Det blev en spänstig debatt där den tidigare nämnde Simon Johansson argumenterade för att det handlade om att Översiktsplanen var föråldrad och när det kom till vindkraften. Tekniska framsteg och kraftverkens storlek var något av det han anförde som skäl för förnyelse.
Vänsterns gruppledare Nicklas Lundström stack ut huvudet och gjorde klart att han vill att det byggs vindkraft i Norrköping. (för närvarande finns inga vindsnurror i kommunen och motståndet mot de planer som finns är i vart fall högljudda och även allt mer frekventa i partiernas diskussioner) Lundström citerade med gillande Svenskt Näringslivs Östgötachef Johan Gustafsson som i en annan tidning här i staden beskrivit den oro som många företag i Östergötland lever med när det gäller tillgången på elektricitet. Karin Jonsson (C), Eva-Britt Sjöberg (KD), Florian Aranda (SD) med flera politiker i församlingen gjorde inlägg i debatten. Ingen av talarna var dock så oförställt positiv till vindkraft som vad Nicklas Lundström visade sig vara.
På de folkvaldas bord låg också ett förslag från Kommunstyrelsen om nytt ”inriktningsdokument för näringslivsfrågor”. Norrköpings kommun ligger ju som bekant i botten av de näringslivsklimatrankingar som Svenskt Näringsliv genomför varje år. Det ansvariga kommunalrådet Reidar Svedahl fick en fråga av Nedim Demir (M) om vilken placering han ville att Norrköping skulle ha på rankingen framöver? Svedahl sa ingen siffra. Det borde han ha gjort tyckte Sophia Jarl (M). "Mellan plats 1 och 20 är rimligt för Norrköping", sa Sophia Jarl. De flesta var dock överens om nästan allt annat. Kvällens enda votering vanns av Kommunstyrelsen med stor marginal. 82 av 85 ledamöter fanns på plats.
Fullmäktige är kommunpolitikens enda helt offentliga och öppna organ där medborgarna ska få politikernas argument till varför de gör som de gör. Tyvärr hänvisar ledamöterna ofta till vad de sagt i Kommunstyrelsen istället för att utveckla sina argument i det öppna fullmäktige. Det är en demokratisk brist som fullmäktiges ordförande Maria Sayeler Behnam borde göra något åt. När fullmäktige tog kaffepaus runt tjugo i sju så återstod tre motioner - 1 från SD och 2 från M - av aftonens program.