Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nej till färdtjänst–"hon kan gå tio meter"

Förvaltningsrätten i Linköping har nyligen avgjort ett fall där en kvinna i Norrköping överklagat ett beslut i den kommunala Samhällsplaneringsnämnden.

Det krävs "väsentliga svårigheter" för att få tillstånd till färdtjänst. Det har en kvinna från Norrköping nyligen erfarit i en dom från Förvaltningsrätten i Linköping.

Det krävs "väsentliga svårigheter" för att få tillstånd till färdtjänst. Det har en kvinna från Norrköping nyligen erfarit i en dom från Förvaltningsrätten i Linköping.

Foto: Roland Klinga

Nyheter2023-07-31 11:00

Nämnden avslog den 5 maj hennes ansökan om tillstånd till färdtjänst. Förvaltningsrätten går på den kommunala nämndens linje om avslag. Kvinnan anför att hon har fått en "diagnos och har mycket svårt att röra sig. Hon måste kunna klara sig själv, eftersom hennes man är åldersdement." 

Förvaltningsrätten hänvisar i sin dom till lagen om färdtjänst där det krävs att den som får tillstånd till färdtjänst har "väsentliga svårigheter" att förflytta sig själv på egen hand eller att resa med allmänna kommunikationsmedel. Rätten konstaterar att "Begreppet väsentliga svårigheter innebär att kraven är högt ställda. (--) Viss svårighet att gå är i sig inte skäl för att bevilja färdtjänst". 

Norrköpingskvinnan uppvisade ett läkarintyg där det framgår att hon "har diagnoser som orsakar svårigheter att komma upp i spårvagn och buss på grund av smärta i kroppen. Hon har även balanssvårigheter." Förvaltningsrätten skriver i domen att man "inte ifrågasätter att hennes diagnoser medför vissa svårigheter för henne vid förflyttning och resor med allmänna kommunikationsmedel."  I läkarintyget sägs att hon klarar av att förflytta sig cirka 10 meter utan hjälpmedel och cirka 200 meter med hjälpmedel. (stavar). Rätten slår fast i domen att "Med beaktande av detta bedömer förvaltningsrätten att hon "inte har sådana väsentliga svårigheter som avses i lagen om färdtjänst." Det är oklart om kvinnan kommer att överklaga domen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!