Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nej till att göra Gubbens trädgård till byggnadsminne

Länsstyrelsens säger nej till en begäran från en privatperson att göra Gubbens trädgård till ett byggnadsminne. Men det innebär inte att det är fritt fram för Magnentus att riva paviljongen och ersätta dem med ett modernt hus.

Caféet är väldigt populärt under fina sommardagar. Och föreståndaren Susanne Andersson säger att hon tänker ha öppet några år till.

Caféet är väldigt populärt under fina sommardagar. Och föreståndaren Susanne Andersson säger att hon tänker ha öppet några år till.

Foto: Marianne Odelius

Nyheter2022-11-29 12:00

Magnentus äger tomten och har en byggrätt sedan femton år. VD:n Magnus Malm har tidigare sagt att han inte har några byggplaner så länge caféverksamheten finns kvar. Men när caféägaren Susanne Andersson slutar ska husen rivas och ge utrymme för en bostads- och centrumbebyggelse på högst tre våningar.

Men det blir svårt för Magnentus att verkställa de planerna. Själva paviljongen är nämligen skyddad enligt en detaljplanen från 2008. Där står det specifikt att paviljongen inte får rivas eller förvanskas, vilket länsstyrelsen påpekar extra i sitt beslut när man avslår begäran om att göra hela trädgården till ett byggnadsminne.  

– Oj, det var nyheter för mig. Det har jag inte fått någon information om tidigare. Då måste vi fundera vidare hur vi ska använda tomten i framtiden, säger Magnus Malm när Folkbladet når honom på måndagen. 

Det var en privatperson i Norrköping som bestämde sig för att begära att Gubbens trädgård skulle bli ett byggnadsminne sedan hon besökt det populära sommarcaféet och fått veta vilket öde som väntade trädgården när Susanne Andersson lägger av. Ansökan skickades in för lite drygt ett år sedan.  

Idag är Susanne Andersson 72 år men hon har inga som helst planer på att lägga ner sin verksamhet. 

– Jag håller allt på några år till. Den här gröna plätten mitt i stan betyder mycket både för Norrköpingsborna och många turister. Det vore sorgligt om den försvinner, säger hon i en kommentar, vilket den alltså troligen inte kommer att göra även om Magnentus har rätt att använda resten av fastigheten för nybygge. 

Anledningen till att länsstyrelsen inte vill byggnadsminnesförklara trädgården är att den inte är så unik som man kan tro. Det finns redan flera liknande gårdar I Östergötland från sent 1700-tal och 1800-talet som har byggnadsminnesstatus. Men dessutom ändrades trädgården i slutet på 1900-talet när caféverksamheten skulle öppna. Men länsstyrelsen konstaterar att ändringen då innebär att "trädgården speglar till sin utformning och sitt växtmaterial till stor del det sena 1900-talets uppfattning om trädgårdar i äldre stadsmiljö" vilket ju inte är riktigt samma sak som originalet. 

Magnus Malm konstaterar att det inte var Magnentus som ändrade trädgården. Det måste ha skett före 1989 då företaget köpte fastigheten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!