Det är en spännande utgivning vars innehåll utgörs av spökhistorier från några av Östergötlands slott och andra "hemsökta" platser. Museet har en pedagogisk avsikt med utgivningen av de mörka sägnerna från Östergötland. Så långt det är möjligt tänker sig författarna att samköra sägnerna/spökhistorierna mot de historiska källorna för att avgöra vad som är "sant" i någon mening.
Många av kapitlen handlar som sagt om händelser och historier från några av Östergötlands alla gamla fina slott. Men författarna har även uppmärksammat andra platser där dramatiska och tragiska händelser inträffat under seklernas gång. I ett kort kapitel mot slutet av boken/häftet berättar Stefan Ingesson om "Himlaormar i arkiven."
Ingesson har botaniserat i de rikliga och mer än 300 år gamla svenska kyrkoarkiven. Kyrkobokföringen innehåller många spännande berättelser om seder och bruk utöver att ge oss insikter i den tidiga svenska folkbokföringen. I materialet har Stefan Ingesson bland mycket annat hittat upplysningar om märkliga naturfenomen och himlafenomen som ska ha ägt rum ute på Vikbolandet under 1500-talet.
Dessa berättelser återfinns i en särskild och föga känd avdelning av kyrkoarkiven som samlats under rubriken "Historiska anteckningar" med underrubriker som Anmärkningsvärda händelser, Sällsamma händelser och Märkliga händelser.
Här kan man hitta inrikes- och utrikespolitiska händelser, sjukdomsutbrott, märkliga djur och även "spökliga aktiviteter". Stefan Ingesson påminner om betydelsen av att ha ett källkritiskt perspektiv vid genomgången av de historiska anteckningarna. Man kan omöjligt veta vad prästen som gjorde anteckningarna hade för källor eller motiv att skriva som han gjorde.
Hur som helst. Anteckningarna om fenomenet med ormar på himlen ovanför Vikbolandet tros ha skrivits av kyrkoherden Petri Klint som var verksam vid den aktuella tiden i Östra Stenby församling.
Prästen och andra religiösa personer "såg" ofta tecken på himlen som vittnade om att Gud var upprörd över människornas synd. Kyrkoherden Klints bidrag till dessa himlatecken rån Gud var bland annat två ormar som slogs. En teckning av ormarna och mycket annat som är nedtecknat i en mässbok rån Östra Stenby är räddat till eftervärlden och finns bevarat på landsarkivet i Vadstena.