Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

När Gillet tog tag i svenska flaggan

I går firades som bekant nationaldagen. Så mycket firande blev det nu inte; också det som bekant.

Och över alltihopa vajar vår svenska flagga!

Och över alltihopa vajar vår svenska flagga!

Foto: Mikael Fritzon/TT

Nyheter2020-06-07 12:00

I denna de inställda folksamlingarnas vår får vi istället hoppas på bättre tur nästa år. Den som vill kan ju också gräva lite bakåt i tiden. När man bläddrar i historieböckerna är det svårt att undgå S:t Ragnhilds Gille i Söderköping. Redan den 24 maj 1922 beslutade Gillet att fira den Svenska Flaggans dag den 6 juni. Föreningen var tidigt ute. Det första officiella firandet av Svenska Flaggans dag genomfördes 1916 i Stockholm. I Söderköping höll Gillet i firandet av Svenska Flaggans dag fram till i vart fall 1964. Även fortsatt framåt i tiden har Gillet från och till varit med som medarrangör. 

2015 berättade Folkbladets Patrik Selsfors om det firande som skulle hållas det året: ”I Brunnsparken kommer fullmäktiges ordförande Gerd Aronsson (S) att fungera som konferencier.  Kören Halsbandet, Ramunder spel & dansgille, dansgruppen Joy med flera kommer att finnas på plats.

Det blir dessutom flera teatersmakprov: Teater Sythercopie visar ett smakprov ur sommarföreställningen "Emil!!!", förutom det kommer klass 5 från Waldorfskolan – som deltagit i årets teatertävling som S:t Ragnhilds gille anordnar – att spela upp sitt bidrag. Rädda barnen och smultronstället står för kaffe respektive glass åt barnen.

Gillet har också hållit i teckningstävlingar och mycket annat i samband med firandet av nationaldagen; som 1983 övertog den 6 juni från Svenska Flaggans dag. Eller rättare sagt så konverterade väl Flaggdagen till nationaldag då det kom ett riksdagsbeslut om saken.

S:t Ragnhilds Gille har en rik och mycket välbevarad historia. Vilket kanske inte är så konstigt när vi betänker att vi här talar em en förening som driver ett museum och som har protokoll från det första mötet som hölls den 14 februari 1918 i syfte att utröna intresset för ”bildandet av en sammanslutning för tillvaratagandet av kulturella och ideella intressen”. Sammanslutningen skulle ha till huvuduppgift dels att tillvarataga och vårda minnesvärda föremål och platser från äldre tider och nyare tid, dels att motverka vandalisering av byggnader och planteringar samt att för övrigt genom anordnande av föredrag, konserter o. d. söka tillgodose behovet av intellektuell förströelse.”

I år var såväl nationaldagsfirandet i Söderköping som i Sankt Anna helt digitalt. Skärmar i all ära men nästa år så hoppas jag att vi återvänder till 1922 års mer fysiska och levande traditioner.

Karta: Söderköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!