Vanligast är att man tänker renovera eller bygga om på egen hand (drygt 30 procent), medan en av tio väljer att anlita hantverkare. Det visar en undersökning som försäkringsbolaget If lät göra i juni.
– Under sommaren är det många som passar på att renovera eller bygga om sina bostäder och fritidshus. För att projektet ska bli så lyckat som möjligt, är det viktigt med planering. Att se över bygglov, avtal och försäkringar är kanske inte lika roligt som materialval, snickrande och inredning, men det är viktiga saker att tänka på innan man sätter igång, säger Jessica Hjälmered, presschef på If.
Den som vill förändra fasaden på en fastighet behöver kontrollera med kommunen vad som gäller. Ibland behövs bygglov för att få byta färg till exempel. Det är byggnadsnämnden i en kommun som bedömer om en altan kräver bygglov eller inte. Även om den inte skulle kräva bygglov så ska vissa krav som hållfasthet och bärförmåga uppfyllas.
För den som bor i bostadsrätt gäller en form av ”lokalt bygglov”. Då krävs normalt bostadsrättsföreningens styrelses godkännande innan vissa ingrepp görs i lägenheten. I föreningens stadgar finns information om vad som gäller. Det kan också finnas en fond att använda till just renovering.
Bor man i hyresrätt ska man prata med sin hyresvärd innan man börjar måla eller tapetsera, för att undvika att bli betalningsskyldig.
De som väljer att göra jobbet själva måste se till att det görs fackmannamässigt, enligt gällande byggnorm.
– Om en skada inträffar där jobbet inte är ”utfört fackmannamässigt” finns risk för att inte få ersättning. Det gäller därför att vara noga med att följa instruktioner och ritningar. Jobb som rör el och vvs måste alltid utföras av fackman, säger Jessica Hjälmered.
Tänk på säkerheten. Varje år skadas omkring 27 000 personer i gör-det-själv-olyckor enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. 86 procent av de som skadas är män, och medelålders. Gemensamt för båda könen är att man klämmer, skär eller sticker sig. Fall från stege är också vanligt.
Om man anlitar hantverkare är det oerhört viktigt att bara anlita seriösa hantverkare. Minst 10 000 svenskar vänder sig till kommunernas konsumentvägledare med klagomål på hantverkartjänster varje år så det är en bra idé att be om referenser och att kontrollera hantverkaren så noga som möjligt innan renoveringen börjar.