Molinder: Varför kan de inte lita på mig?

"Jag kör ut gods till polisen, alla litar på mig. Varför kan inte ni också göra det".

"Alla andra litar på mig. Varför kan inte ni också göra det", frågade Micael Molinder Transportstyrelsen i rätten.

"Alla andra litar på mig. Varför kan inte ni också göra det", frågade Micael Molinder Transportstyrelsen i rätten.

Foto: Malin Perk

Nyheter2019-09-27 07:30

Det frågar Micael Molinder Transportstyrelsen under förhandlingen i Förvaltningsrätten i Linköping.

Jag har ju bevisat att jag sköter mig, känns meningslöst att jag ska behöva betala för drogtester i ytterligare ett år.

Fem uppklädda kvinnor sitter därframme vid podiet med förvaltningsrättsfiskalen Seyde Bunyemen Ogur som ordförande i mitten. Vid sin sida har hon tre nämndemän och en protokollförare.

Micael Molinder sitter ensam i den stora rättssalen i Linköping, i sina arbetskläder. Hans motpart, Transportstyrelsen, är med på videolänk, på storbildsskärm.

De är här för att Micael Molinder har överklagat Transportstyrelsens beslut att han måste drogtesta sig i ytterligare ett år.

– Drogtester skulle jag kunna lämna livet ut men jag har inte råd att betala ytterligare 28 000.

Han berättar att han tjänar 27 000 i månaden som lastbilschaufför och han lever snålt för att ha råd med "basvaror" till familjen.

– Hade jag inte träffat min fru hade jag inte varit där jag är idag, hon har gjort så jag är skuldfri.

Han berättar också att han med sin tunga missbrukshistoria hade väldigt svårt att få jobb. När han såg att branschen skrek efter lastbilschaufförer så slog han till.

– Jag ville få ett jobb, göra rätt för mig och komma in i samhället.  När jag väl fått körkortstillståndet tog jag lastbilskörkortet på två veckor, säger han och berättar att han hittills betalat runt 50 000 kronor för att kunna köra. Det här tycker jag borde räcka.

Erika Svensson på Transportstyrelsens körkortsavdelning försvarar beslutet:

– Han har en beroendediagnos och enligt våra trafikmedicinska föreskrifter måste vi följa dessa ur trafiksäkerhetssynpunkt.

Molinder anser att det är orättvist.

– Jag vet flera personer med samma bakgrund som jag, som inte behövt lämna drogprover. Det är tydligen ett lotteri vilken handläggare man får, säger han och ger flera exempel på folk han känner som inte behövt betala så här mycket för sina prover.

Transportstyrelsen medger att de tagit del av hans väns Joakim Sällquists intyg om honom men framhåller att det här endast handlar om Molinders fall.

Även en specialistläkare, som Micael Molinder har träffat sedan 2013, har gått i god för honom och intygat att "han inte ser några som helst hinder för fortsatt körkortsinnehav och bedömer att risken för återfall i missbruk är obefintlig".

Men detta ändrar inte Transportstyrelsens inställning att de vill att Molinder lämnar drogtester i ytterligare ett år.

– Beroendediagnosen anses vara långvarig och det finns en risk att man återfaller i missbruk när man väl har fått en sådan. Får vi in en medicinsk diagnos så är det svårt för oss att bortse från det, säger Erika Svensson.

Medan Molinder framhåller att han varit drogfri i nästan sex år så lyfter Transportstyrelsen fram att det finns "omhändertaganden" av honom så sent som 2015. Denna information förvånar Norrköpingsbon.

– Jag hade ingen aning om att detta hade nått myndigheten. 

Han medger att han blev omhändertagen av polis för 4,5 år sedan efter att ha tjafsat med en vakt som, enligt honom, hade varit otrevlig mot hans fru. 

– Men det skrevs ju inte ens en polisanmälan om det. Konstigt om det gör att jag tvingas lämna drogtester i ytterligare ett år.

Förvaltningsrätten kommer inom kort att fatta beslut i fallet.

Fakta

Sedan november förra året jobbar Micael Molinder som lastbilschaufför. För att få ett körkortstillstånd och körkort krävde Transportstyrelsen att han under ett år lämnade drogtester som visade att han inte använt alkohol eller droger under denna tid. Därefter lämnade han  drogtester i ytterligare ett år. För dess obligatoriska tester betalade han 35 000 kronor. Och nu krävs han på nya tester i ett år, vilket kommer att kosta över 20 000. Det är detta han har överklagat till Förvaltningsrätten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!