Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Moderat kritik mot årlig skolenkät

"Det är svårt att fatta beslut när underlaget är bristfälligt" Det menar Roger Eklund-Åkesson (M) när det gäller kommunens skolenkät "Om mig".

Roger Eklund Åkesson (M) menar att enkäten har stora brister och att det inte går att fatta beslut utifrån svaren.

Roger Eklund Åkesson (M) menar att enkäten har stora brister och att det inte går att fatta beslut utifrån svaren.

Foto: Noah O'Rourke Drevfjäll

Nyheter2021-05-17 21:00

Under måndagen tar kommunstyrelsen del av rapporten efter den årliga enkäten "Om mig" som gjorts bland elever i årskurs 8 samt i årskurs 2 på gymnasiet. Men rapporten innehåller bara ett axplock av den enkät som ungdomar - om de vill, får svara på.

I enkäten får elever svara på frågor om bland annat sin hälsa och sina tobaks, drog- och alkoholvanor.

– Det är en enkät som går ut till alla skolor men även om svarsfrekvensen kan anses hög så är det problematiskt att politiken inte får ta del av ett resonemang kring de skolor, elever och områden som inte svarar, säger Roger Eklund-Åkesson.

Det finns helt enkelt en risk att de trender som undersökningen syftar till att se inte överensstämmer med verkligheten. 

– Ett exempel är att 6 procent av flickorna i årskurs 8 svarar att de erbjudits att prova på narkotika, vilket är en förhållande vis liten del, samtidigt så säger polisen att narkotikan väller in i Norrköping och man kan se efter att ha undersökt avloppsvattnet att användandet av amfetamin ökat kraftigt mellan 2019 - 2020, säger Roger Eklund-Åkesson.

Han vill också se ett bättre underlag för hur ungdomar i olika bostadsområden mår.

– Är det så att den psykiska ohälsan är större i de utsatta områdena jämfört med exempelvis Lindö eller Vikbolandet? Det är först när vi vet vart och varför som vi kan göra något åt problemen, säger Roger Eklund-Åkesson.

Han menar även att ohälsan bland pojkar och flickor som upplever att de fötts med fel kön har ökat och att kunskapen borde vara större kring deras mående. Även om det rör sig om förhållandevis få personer, så är det något som ökar.

– Vi ska fatta beslut grundade på fakta, men det här är inte fakta utan vad ungdomarna väljer att svara. Exempelvis att man vet att det man gjort är brottsligt och vill därför kanske inte svara på enkätfrågorna, Roger Eklund-Åkesson

 Enligt Roger Eklund-Åkesson är det inte heller hela enkäten som kommunstyrelsen får ta del av utan ett axplock.

– Vi kommer att notera rapporten och påtala att det finns brister i materialet. Om politiken på riktigt vill skapa bra uppväxtvillkor för alla ungdomar i Norrköping är inte nuvarande analys av "Om mig" tillräcklig. Vi vill inte dra några slutsatser om enkäten om analysen inte innehåller ett resonemang om vilka grupper som deltagit i undersökningen, säger Roger Eklund-Åkesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!