Miljontals människor har redan gjort valet

Bolag, förvaltning eller förening är i allt väsentligt bisaker som av aktivisterna gjorts till huvudsaker inom utbildningspolitiken.

Sverige 25 september 2021 00:11
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Fredagskvällens långa utbildningspolitiska debatt på centerpartiets stämma tilldrog sig ett stort intresse. Det medialiserade intresset drevs av förhoppningar om att Centerpartiet skulle göra en S- och V-anpassad helomvändning och ansluta sig till blocket av retoriska rallarsvingar mot friskolor bara därför att de är friskolor och därmed har en annan huvudman än en kommunal förvaltning. Så blev det inte. 

Däremot beslutade centerpartisterna klokt och konsekvent att det mest relevanta kravet på varje skola är att skolan ska leverera hög kvalitet för de elever som finns på skolan. Elev- och samhällsintresset av bra utbildning behöver så snart som möjligt och helst en gång för alla få överflygla aktivisters ensidiga intresse av skolägarnas juridiska huvudmannaskap. Bolag, förvaltning eller förening är i allt väsentligt bisaker som av aktivisterna gjorts till huvudsaker inom utbildningspolitiken. De flesta av de allra bästa skolorna i Sverige är skolor som ingår i privata utbildningskoncerner. Vilket inte alls betyder att skolor måste ingå i privatägda skolkoncerner för att leverera hög kvalitet för sina elever och till samhället. Det finns absolut inget som hindrar kommuner och föreningar från att vara minst lika kapabla som skolägare. Däremot visar verklighetens kvalitetsresultat på det helt bisarra i att vilja förbjuda just de skolor som åstadkommer de största nyttorna för elever och samhälle. Centerpartiets stämma beslutade att skolor som "inte uppfyller kvalitetskrav och regelverk ska kunna stängas snabbare än idag. Arbetet med att säkerställa seriösa aktörer inom skolan ska stärkas." Så är det. Och begreppet "seriösa aktörer" ska självklart uppfattas allomfattande. Kommuner, föreningar och företag ska bedömas likvärdigt. 

Centerpartiet vill också se att ett "obligatoriskt och aktivt skolval ska införas i hela landet." I den bästa av världar borde val av det slaget vara onödiga. Staten borde - kan man tycka - ha kraft och kompetens nog att garantera att alla de skolor som finansieras av skattebetalarna har tillräckliga kvaliteter för att vara just skattefinansierade. Föräldrar i grundskolan och studenter i gymnasieskolan/universitet/högskolor borde kunna sig trygga med att skattefinansiering är ett generellt kvalitetskvitto. Men så ser världen inte ut. Därför har nog Centerpartiet rätt. Ska fler få chansen till de bästa utbildningarna så är det nog klokt att göra skolvalet obligatoriskt.

Centerpartiets stämma beslutade också på fredagskvällen att begränsa kösystemet till fristående skolor. Vilket är sunt. Köer till populära skolor kan vara starkt segregerande och till ogagn för såväl skolkvalitet som tillgänglighet.

Friskolesystemet firar 30 år 2021. Miljontals barn, ungdomar och föräldrar har erfarenheter av skolval och av andra huvudmän än kommunala förvaltningar. Centerpartiet gör helt rätt som visar reformvilja på områden som fungerar mindre bra och samtidigt visar stabil stadighet när det gäller friskolornas möjlighet att alls finnas till. 

 

 

 

 

 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Brott

Lärare straffas – kallade elever för åsnor

Brott

Hot om skolskjutning i Strömstad

Brott

28-åring döms för dödshot mot universitet

Brott

Man åtalas för attack som panikslog skola

Brott

Högg kvinna i magen – döms till tio års fängelse

Visa fler