Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Med Elins lösning öppnas soptunnorna med ett pedaltryck

I sitt gymnasiearbete har 19-åriga Elin Hull, som just tagit studenten, utvecklat Norrköpings avfallstunnor. Nu hoppas hon på en kommersialisering av idén!

Elin Hull har skapat ett nytt sätt att öppna soptunnorna.

Elin Hull har skapat ett nytt sätt att öppna soptunnorna.

Foto: Carolina NIlsson

Nyheter2020-07-16 12:00

Under tre år har Elin Hull, som bor i Pryssgården, studerat teknikprogrammet med inriktning design och produktutveckling på Curt Nicolingymnasiet i Finspång. I det sista stora gymnasiearbetet, där hon omsatt kunskaperna hon förvärvat under åren, har hon kommit på en lösning för hur locket kan öppnas på flerfackstunnorna som de flesta i Norrköpings kommun har.

– När man ska öppna tunnan så måste man använda båda händerna. Då kan man inte hålla avfall som man ska lägga i tunnan med båda händerna, eftersom man måste hålla upp locket med ena handen. Det blir både tidskrävande och jobbigt för de som har svårt att öppna tunnan, säger hon.

Efter en marknadsundersökning bland grannar och släktingar i stan, märkte hon att det var ett frekvent problem som många i omgivningen har. Elin satte igång arbetet med att utveckla och förbättra själva öppningsfunktionen. Resultatet blev en öppningsmekanism i form av en pedal som kan hålla locket öppet utan att händerna behöver användas, så att man enkelt kan sortera avfall i respektive fack.

– Med min pedalkonstruktion får man båda händerna fria att hålla avfallet med. Min tanke är att min utveckling ska fungera som ett tillägg som kan appliceras på dagens avfallstunnor, förklarar hon.

Elins arbete valdes ut som årets bästa polytekniska gymnasiearbete av Norrköpings Polytekniska Förening 2020. Förutom utmärkelsen fick hon 2 500 kronor och många uppmuntrande ord från föreningens ordförande Kjell Karlsson, som uppmanade Elin att kontakta Nodra för en kommersialisering av idén.

– Jag kontaktade dem i juni, men de behandlar inte frågor angående produktutveckling eller förslag till nya lösningar. Däremot tyckte de att min utveckling var intressant och avancerad och rekommenderade mig att vända mig till andra företag som utvecklar produkter inom samma område.

Riktigt dit har hon dock inte hunnit än. Tiden efter studenten har gått åt till att fixa inför universitetsstudier och att sommarjobba på Siemens. Förra veckan fick hon veta att hon kom in på civilingenjör design och produktutveckling på Linköpings universitet.

– Jag blev jätteglad!, säger Elin och berättar att hon brinner för att hitta nya lösningar och utveckla redan befintliga produkter:

– I skolan skapade vi en multiöppnare som kan öppna flera produkter, som aluminiumburkar, kapsyler och vinkorkar, exemplifierar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!