Bild från förr
Dagens gamla vykort visar interiören i Östra Eneby kyrka. Ett vykort vi fått låna Norrköpings stadsarkiv.
Kyrkan är byggd av gråsten på 1100-talet och tillbyggdes sedan under medeltiden. Av den tidigromanska kyrkan, hittas spår i huggen sten vars ornamentik stämmer överens och har likheter med Furingstads och Tingstads kyrkor.
Dessutom har Östra Eneby kyrka likheter med S:ta Maria kyrka i Finspång.
Båda dessa kyrkor har medeltida takvalvsmålningar av en anonym konstnär, som fått namnet Risingemästaren.
Det namnet fick nog konstnären eftersom målningarna i kyrkan i just Risinge, är extra fina och unika på så vis att de aldrig kalkades över.
Färgerna har dock förändrats och nästa år ska målningarna i S:ta Maria kyrka renoveras.
När det gäller takmålningarna i Östra Eneby kyrka, har de varit övermålade, men framtagna och restaurerade 1918 av C L Lundin och sedan rengjorda 1955 av konservator Bertil Bengtsson.
Av takmålningarna i Östra Eneby kyrka är korets målningar i dåligt skick, men man vet via tidigare beskrivningar, att Griparnas vapen via drotsen Bo Jonssons Grips ägande av Ringstad och Ringstaholm under 1400-talet, fanns målade i koret.
En förebild till medaljkompositionerna i Östra Eneby kyrka och i S:ta Maria kyrka, finns i 1200-talets målningar i Dädesjö gamla kyrka.
Därför antar man att Risingemästaren haft kontakt med den så kallade Kapitelsalsmästaren i Vadstena kloster.
Risingemästarens tradition tycks ha fortsatts av den östgötske målaren Nils Håkansson, som troligen fullföljde de av Risingemästaren påbörjade målningarna i Östra Eneby kyrka en gång i tiden.