Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Människan i centrum - klarar myndigheterna det?

Länets 13 kommuner och Region Östergötland lanserar tillsammans begreppet "Nära vård" som i grunden kan bli en revolution om man lyckas att genomföra den. Meningen är att vi "vanliga människor" ska stå i centrum och de offentliga instanserna får samsas om vem som ska ta hand om våra behov. Är jag sjuk ska jag bli en del av min egen vård.

Magnus Johansson och Sara Rosell på vård- och omsorgskontoret är taggade att genomföra tankarna bakom Nära vård. De tycker att det är alldeles nödvändigt att deet blir av..

Magnus Johansson och Sara Rosell på vård- och omsorgskontoret är taggade att genomföra tankarna bakom Nära vård. De tycker att det är alldeles nödvändigt att deet blir av..

Foto: Marianne Odelius

Nyheter2022-10-21 19:00

Det är lite hårdraget men andemeningen är den i handlingen "Avsiktsförklaring rörande omställning till Nära vård" som nu kommer att antas av kommunerna och region Östergötland.  

– Det är viktigt att förstå att den nära vården inte bara handlar om sjukvård. Nära vård ska vara ett begrepp som börjar när vi ligger i mammas mage och till vi blir gamla och skröpliga. Och målet är att vi ska undvika besök på akutmottagningar eller avancerad sjukhusvård genom förebyggande insatser. De ska användas för dem som verkligen behöver den och inte som idag bara för att man inte hittar nån annan som fångar upp en på vägen. Alla ska känna sig delaktiga i samhället oavsett bakgrund och genom hela livet. Målet är att undvika att bli sjuk.Vi måste delta i vårt eget välbefinnande och de offentliga myndigheterna ska garantera att vi får den hjälp vi behöver när vi behöver den, menar omsorgsdirektör Magnus Johansson på Norrköpings kommun. 

Magnus Johanssons och verksamhetsutvecklaren Sara Rosells entusiasm är inte att ta fel på när vi träffas på vård- och omsorgskontoret för att gå igenom mer konkret vad Nära vård egentligen kommer att betyda. Avsiktsförklaringen i sig ger utrymme för tolkningar. Och den ställer stora krav på att få bort det tunnelseende som till en del finns mellan regionen och kommunerna, men också inom regionen och inom varje kommuner. Så nu är det upp till de enskilda kommunerna och regionen att gemensamt se till att ord blir till konkret handling. 

De två tar några exempel där vi som individer har ett ansvar men också där myndigheterna måste lära sig att uppfatta signaler så att man ingriper tidigt. Ensamheten är en sådan, inte minst bland äldre. Psykisk ohälsa bland ungdomar är en annan. Här åligger det inte bara vård- och omsorgspersonal att vara uppmärksam.  Den digitala utvecklingen med bredband måste nå alla och utnyttjas brett i samhället. Digitala "besök" eller kontakter räddar tid både för den som slipper resa och för den vårdinrättning som slipper dyr administration. Men det handlar också om att skolorna måste ta sitt ansvar, samhällsplaneringskontoret sitt.

– Samhället i stort måste känna ett ansvar för att alla som finns här syns. Vi måste bygga bostäder så att det skapas gemensamhetsutrymmen både inne och ute. Den som känner sig ensam ska kunna komma ur sin ensamhet innan den skapar psykiska eller fysiska problem som vården måste ta hand om. Föreningslivet är en viktig part för att engagera fler för att skapa den gemenskap som vi alla behöver.

Förslagen haglar under samtalet om vad vi själva kan göra som individer för att känna oss delaktiga i vår eget välbefinnande. Men till syvende och sist är det viktigaste ändå de konkreta punkter som finns i avsiktsförklaringen om hur kommuner och region tar på sig att förbättra sin organisation och utveckla sin samverkan för att det tunnelseende som finns försvinner. (Se faktaruta). Så att människor slipper kastas mellan olika institutioner inom och mellan kommuner och regioner. Det ska vara lätt att få den hjälp man behöver. Och innan det är gjort kommer det att ta tid, menar de två. 

Åtgärdsområden

Två punkter som kan betraktas som extra viktiga:

Regionen: Tydliggöra och understödja den förflyttning av ansvar, resurser, kompetens och organisering som behöver göras mellan sjukhusvård och primärvård. Detta är en nödvändigt utgångpunkt för fortsatt gemensam planering och ansvarfördelning. 

Kommunerna: Identifiera och genomföra nödvändiga förändringar för att understödja en förändrad ansvarsfördelning och stärka kommunernas förmåga inom hälso- och sjukvård när uppdraget breddas och fördjupas.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!