Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Många unga snusar och röker mer under pandemin

Var femte person har snusat eller rökt mer under pandemin, enligt en ny undersökning. "Tobaken kan bli en form av destruktiv tröst", säger Lina Jarledal Blom, utvecklingsledare på Region Östergötland.

Rökningen och snusningen har ökat under pandemin. Samtidigt har studier visat att rökning ökar risken för att bli svårt sjuk och dö av covid-19.

Rökningen och snusningen har ökat under pandemin. Samtidigt har studier visat att rökning ökar risken för att bli svårt sjuk och dö av covid-19.

Foto: Lars Pehrson

Nyheter2021-09-21 11:00

I en rikstäckande Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Apoteket Hjärtat uppger var femte person, 21 procent, att de har ökat sin nikotin- eller tobakskonsumtion under coronapandemin.

Åldersgruppen 18–29 år utmärker sig i undersökningen. Var tredje person i den gruppen har snusat eller rökt mer.

– Den oro, osäkerhet och stress som många upplevt under pandemin kan vara bidragande till en ökad tobaks- och nikotinkonsumtion i Sverige. Ökningen syns framför allt bland unga. I svåra situationer kan det vara lätt att falla in i negativa rutiner och då kan det vara bra att söka extra stöd och hjälp för att sluta, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat, i ett pressmeddelande.

Om pandemin har lett till ökad nikotin- och tobakskonsumtion i Östergötland är mer osäkert.

– Det har vi ingen statistik på. Däremot har vi sett ett ökat intresse av att ta hjälp för att sluta använda tobak, säger Lina Jarledal Blom, utvecklingsledare vid folkhälso- och statistikenheten på Region Östergötland.

Studier har visat att rökare löper större risk att bli allvarligt sjuka och dö av covid-19.

Regionen erbjuder bland annat en digital tobaksavvänjning, Tobakshjälpen, för den som vill sluta röka eller snusa.

– Det som händer under en pandemi är att det blir andra förutsättningar. En del blir arbetslösa, en del arbetar hemma. Man kommer ur den tillvaro man haft innan, och då kan tobaken bli en form av destruktiv tröst man tar till, säger Lina Jarledal Blom.

Var tionde invånare i Östergötland snusar dagligen och sju procent röker, enligt den nationella folkhälsoenkäten, Hälsa på lika villkor, som gjordes 2020. Den dagliga rökningen har minskat under en tioårsperiod för både män och kvinnor, medan andelen snusare ligger på samma nivå som för tio år sedan.

Tobaksbruket bland ungdomar i grund- och gymnasieskolan i Östergötland har undersökts i ungdomsenkäten Om mig.

– Vi sett en ökning bland ungdomar när det gäller snusning. Vi vet inte grundorsaken, men en spekulation är att det som kallas det vita snuset är en orsak till det, säger Lina Jarledal Blom.

Många verkar tro att vitt snus är hälsosammare än brunt snus, men enligt Lina Jarledal Blom innehåller det vita snuset lika mycket nikotin. Ofta är det via inlägg i sociala medier som ungdomar lockas att börja snusa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!