På fredagen bjöd oppositionspolitikerna Marie Morell (M) och Per Larsson (KD)i Östgötaregionen till en pressträff om läkemedel. De två toppnamnen i M och KD har lämnat in en motion där de begär att regionen ska upprätta en "samlad läkemedelsstrategi". Enligt motionen lider regionen som det är idag brist på tillräckliga kunskaper om vård- och patientnyttan med alla de läkemedel som används.
– Läkemedel står för ungefär 10 procent av regionens utgifter, nästan två miljarder kronor spenderades på läkemedel under 2020 i Region Östergötland, sa Marie Morell som inte anser att vare sig förvaltningens eller politikens uppmärksamhet på läkemedlen är i nivå med den betydelse de har.
Enligt Morell och Larsson behövs en strategi för att säkra tillgången på viktiga läkemedel och för att strukturerat göra uppföljningar av om de läkemedel som används skapar de nyttor för vården och patienterna som var avsikten.
– När vi arbetat med motionen har det också blivit uppenbart att kunskaperna - inte minst i politiken - är otillräckliga på läkemedelsområdet. Läkemedelsfrågorna utvärderas och uppdateras inte på ett konsekvent och återkommande sätt vilket gör att de lätt faller i bakgrunden, sa Per Larsson.
Med på pressträffen var även Jonas Vikman som arbetar som samhällspolitisk chef på branschorganisationen för forskande läkemedelsföretag LIF. Han kommenterade innehållet i motionen och läkemedelsverksamheten i Östgötaregionen utifrån sin roll som intresseföreträdare för ett nittiotal medlemsföretag i Sverige.
– Läkemedel är en stor industri i Sverige med ett exportvärde på cirka 115 miljarder kronor förra året och där företagen investerar ungefär 11 miljader kronor per år i forskning. Bättre kunskaper och genomtänkta strategier för såväl breda folksjukdomläkemedel som om de precisionsläkemedel som kommer nu för bot och lindring av särsjukdomar som bara drabbar ett fåtal människor; det är sådana insatser som gör vården bättre och mer effektiv, sa Jonas Vikman. Han uppmuntrade särskilt motionens förslag om att fler patienter i Östergötland bör ingå i så kallade kliniska prövningar då nya läkemedel tas fram.
– Att vara med i sådana sammanhang är viktigt inte bara för industrins möjligheter att ta fram nya och träffsäkra läkemedel. För oss som är en region med ett forskande universitetssjukhus är det också ett stort eget intresse att ha en hög andel kliniska prövningar av läkemedel i verksamheten, sa Marie Morell.