Löfven/Lööf kan kanske hjälpa Dadgostar upp ur diket

Det känns som om det fortfarande är viktigare för Nooshi Dadgostar att vända ryggen åt Jimmie Åkesson än att kriga fullt ut för hyresgästerna.

Det känns som om det fortfarande är viktigare för Nooshi Dadgostar att vända ryggen åt Jimmie Åkesson än att kriga fullt ut för hyresgästerna.

Foto: TT

Hyror och politik2021-06-15 15:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar manövrerar nu för att komma ut ur sitt knepiga parlamentariska dike med hedern någorlunda i behåll. På tisdagens förmiddag höll hon en pressträff där hon mycket mångordigt - och i mitt tycke mycket överdrivet - förklarade sitt missnöje med det utredningsförslag om fri hyressättning i nyproducerade hyreslägenheter som regeringen nyligen tagit emot. Vänsterpartiet ingår i regeringen Löfvens underlag i riksdagen. När Löfven släpptes fram som statsminister i januari 2019 villkorade Vänsterpartiet sitt stöd med att två punkter i Januariavtalet - förändringar i arbetsrätten och i hyreslagstiftningen - inte skulle genomföras under mandatperioden. Arbetsrätten håller på att genomföras och nu finns alltså en utredning med förslag om en ny hyreslagstiftning.

På pressträffen gav V-ledaren statminister Stefan Löfven 48 timmar på sig att antingen helt lägga alla tankar på friare hyror åt sidan, eller i andra hand bjuda in Hyresgästföreningen till regelrätta förhandlingar om "förbättringar" av hyreslagarna. Om inget av detta sker kommer Nooshi Dadgostar att försöka fälla Löfven i en misstroendeomröstning i riksdagen. Vänsterpartiet har för få riksdagsledamöter för att på egen hand begära en förtroendeomröstning. Det betydligt större riksdagspartiet Sverigedemokraterna delar emellertid Vänsterns motstånd mot "marknadshyror"; som man säger på den kanten. Att kroka arm med SD för att få till en misstroendevotering är dock inget som en rättroende vänsterpartist kan tänka sig. Vilket faktiskt rejält devalverar allvaret i Dadgostars alla ord om det "systemskifte" som hårt kommer att drabba miljoner människor i Sverige om friare hyror införs i landet. Det hon säger mellan raderna är att det är viktigare att vårda avståndet till SD än att värna hyresgästerna. Vänsterledaren talade hellre om ansvaret hos M och KD. Om de partierna - som förordar friare hyressättning - inte ger sitt stöd till misstroendeförklaring så innebär det enligt Dadgostar att M och KD blir "stödpartier" varje dag och i alla frågor för Löfvens regering. Vilket ju förstås är struntprat. Att fälla en regering bara för att man kan; det ger knappast ett seriöst intryck. Däremot finns det skäl att diskutera en del av den kritik som Dadgostar för fram mot utredningsförslaget. Vilket ju nu ska ske i en remiss ute i samhället. Att Löfven och Lööf i det sammanhanget bjuder in parter och partier till en förhandlingsrunda kan knappast skada. Vänsterpartiet är - hur man än vrider och vänder på saken - en del av regeringsunderlaget.